
ویندوز پاورشل به انگلیسی Windows PowerShell یک محیط دستوری پیشرفته است که مایکروسافت در ویندوز قرار داده تا توانایی کنترل ، مدیریت و پیکربندی سرویسهای ویندوز را به صورت Shell در اختیار کاربر قرار دهد.
ویندوز پاورشل
در دنیای امروزی افرادی که با ویندوز سر و کار دارند حتماً با محیط CMD یا همان Command Prompt آشنایی دارند و حداقل برای برخی از موضوعات به این محیط متنی مراجعه کردهاند.
Command Prompt یا همان CMD یک محیط متنی ساده است که دستورات بسیار کمی را به تنهایی پشتیبانی کرده و از زمان تولد ویندوز NT بر روی ویندوز قرار دارد.
Command Prompt از دو سری دستور استفاده میکند که شامل:
دستورات داخلی : دستورات داخلی در داخل فایل Command.com قرار دارند. مانند دستور dir
دستورات خارجی : دستوراتی هستند که فایل جداگانهای داشته قابلیت اجرا و کنترل در محیط Command Prompt را دارند. مانند دستور netsh
حال با توضیحات کوتاهی که نسبت به CMD خدمت شما عرض کردیم و قدمت نزدیک به بیش از 20 ساله این محیط دستوری میتوان پی برد که دیگر قابلیت و کارایی لازم را برای کاربران و به خصوص افراد حرفهای در زمینه اجرای دستورات را دارا نمی باشد.
از همین رو مایکروسافت در سال 2006 ، برای بالا بردن کیفیت محیط دستوری ویندوز خود دست به تولید و توسعه محیط دستوری جدیدی با نام ویندوز پاورشل زد.
مایکروسافت دلایل توسعه و عرضه ویندوز پاورشل را بیان کرد که دو دلیل عمده در بین آنها از همه بیشتر به چشم کاربران میآمد.
دلایل اصلی تولید و توسعه ویندوز پاورشل
1- ایجاد یک محیط متنی کامل برای اجرا ، کنترل و مدیریت تمام سرویسها و راه اندازی آنها .
2- عقب نماندن از لینوکس به دلیل قدرت بسیار بالای ترمینال لینوکس .
خُب همه افراد میدانند که محیط ترمینال لینوکس از قدرت بالایی برخوردار است و میتوان گفت تمام کارهای مختلف اعم از کنترل و راه اندازی تمام سرویسها با دستورات لینوکس قابل انجام می باشد و مایکروسافت برای عقب نماندن از لینوکس رو به تولید و توسعه محیطی با نام ویندوز پاورشل کرد تا بیش از پیش بتواند توانایی کار با محیط متنی را برای کاربران خود فراهم سازد.
تفاوت ویندوز پاورشل و CMD
از تفاوتهای اصلی این دو محیط متنی دستوری ویندوز میتوان به قدرت بلامنازع ویندوز پاورشل اشاره کرد ؛ مدیران شبکه ، برنامه نویسان و کاربران حرفهای ویندوز توانایی اجرا و مدیریت هر سرویس و دستوری را که در محیط گرافیکی ویندوز دارند را در پاورشل خواهند داشت ، در صورتی که محیط متنی دستوری CMD قابلیت و قدرت اجرای محدودی از دستورات را دارد.
همچنین در ویندوز پاورشل شما توانایی نوشتن اسکریپت و اجرای اسکریپتهای حرفهای مانند اسکریپتهای تو در تو ، چند مرحلهای و … را خواهید داشت.
محیط Command prompt دستورات محدودی را پشتییبانی کرده و قابلیت اضافه شدن دستورات به صورت ماژول وجود ندارد ولی در Windows PowerShell شما قادر خواهید بود برای سرویسهای جدید و خارجی ، ماژولهای مورد نظر را اضافه کرده و به کنترل و مدیریت آن بپردازید.
همچنین تفاوت های اساسی دیگر همانند استاندارد بودن دستورات در پاورشل و … از جمله نکاتی است که در بحث تفاوت ویندوز پاورشل و CMD میتوان عنوان کرد .
ساختار ویندوز پاورشل
ویندوز پاورشل به کمک فریمورک net. طراحی و توسعه یافته است و به همین دلیل نحوه نوشتن و اجرای دستورات در آن به مشابه زبان برنامهنویسی net. میباشد؛ همچنین کاربران میتوانند از دستورات #C و net. به صورت اسکریپت در پاورشل استفاده کنند.
به عنوان مثال یک دستور ساده در پاورشل به شکل زیر میباشد.
New-NetIPAddress –InterfaceAlias “Ethernet” –IPv4Address “192.168.0.1” –PrefixLength 24 -DefaultGateway 192.168.0.254
در مثال بالا ، یک IP استاتیک بر روی سیستم تنظیم خواهد شد.
نکته برای کار با پاورشل
شاید در ابتدا که با دستورات پاورشل برخورد کنید برای شما بسیار ترسناک به نظر برسد و یا تصور کنید باید مقدار زیادی دستورات را آن هم به این شکل طولانی حفظ نمایید. اما باید به شما بگوییم که سخت در اشتباه هستید.
ویندوز پاورشل از قواعد و قانونهای خاصی پیروی میکند که در مطالب بعدی به آن خواهیم پرداخت و همین قواعد کار را بسیار آسان خواهد کرد.
در ضمن حتما کار با دستورات Command Prompt هم در ابتدا سخت بنظر می رسد اما با کمی تلاش و پشتکار مطمئن باشید که براحتی پاورشل را فرا خواهید گرفت.
نحوه باز کردن ویندوز پاورشل
برای باز کردن ویندوز پاورشل می توانید از 2 راه مختلف اقدام نمایید.
1- کلید Winkey + R را بزنید تا Run باز شود و سپس عبارت powershell را وارد و OK را بزنید.
2- از داخل منوی استارت ، windows powershell را جستجو کرده و باز نمایید.
3- در محیط CMD با وارد کردن powershell و زدن کلید Enter به محیط پاورشل خواهید رفت.
در پایان به برخی از مزایا و امکانات پاورشل اشاره خواهیم کرد.
مزایا و امکانات ویندوز پاورشل
– قابلیت اجرای تمام دستورات CMD در پاورشل
– شی گرا بودن پاورشل
– قابلیت اسکریپت نویسی با زبان net. و زبان پاورشل اسکریپت
– دستورات ساختاریافته
– قابلیت افزایش ماژولهای مختلف
– مدیریت و کنترل تمام سرویسهای ویندوز سرور و کلاینت
– وجود ابزار PowerShell ISE برای اسکریپت نویسی سادهتر
– امکان اجرای دستورات چند مرحلهای و گزینشی
– امکان وارد کردن دستورات به صورت خودکار پس از وارد کردن بخشی از دستور
– دارای دستورات کنترل سیستمی برای بهبود و تسریع نیازهای کاربر
– قابلیت اجرای دستورات به صورت ریموت
– امکان دایرکت پاورشل برای کنترل سرورها ( در ویندوز خانواده 10 )
– و …
امیدواریم از مطلب ویندوز پاورشل استفاده لازم را برده باشید.
در مطالب بعدی به آموزش دستورات Powershell و نحوه کار با آن خواهیم پرداخت.
نظرات کاربران