turkey vps

کانفیگ سرور چیست؟ آشنایی با پیکر بندی سرورها و سرور مجازی

کانفیگ سرور چیست؟ آشنایی با پیکر بندی سرورها و سرور مجازی
کانفیگ سرور چیست؟ آشنایی با پیکر بندی سرورها و سرور مجازی
3 هفته پیش

برای راه اندازی یک سرور با کارایی بالا، نیاز است تا قبل از هر کاری آن را به بهترین شکل پیکربندی کنید تا به بهینه ترین حالت از عملکرد سرور دست یابید. کانفیگ سرور کمک می‌کند تا بازدهی کلی سرور بالا برود و پردازش‌های مهم از جمله پهنای باند و سرعت وب‌سایت‌ها به شکلی کاملاً بهینه افزایش یابند. کانفیگ سرور Server Configuration یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که پس از تهیه سرور باید انجام داد؛ چرا که سرور باید طبق نیاز و خواسته ما پیکربندی شود. هر کدام از وب‌سرورها و یا هرکدام از نرم‌افزارهایی که توسط سرور اجرا می‌شوند، باید بر اساس وضعیت سرور و حتی منابع فیزیکی سرور، قدم به قدم و به ترتیب خاص خود پیکربندی شوند تا در نهایت به بالاترین بازدهی دست یابیم. در این مقاله به بررسی کانفیگ سرور و آشنایی با مراحل آن خواهیم پرداخت.

 

منظور از پیکربندی یا کانفیگ چیست؟

پیکربندی یا کانفیگ (مخفف Configuration) به معنی تنظیم و سازماندهی اجزا یا المان‌های یک سیستم برای دستیابی به یک هدف خاص است. معنی لغوی Config مشابه Settings است؛ اما این دو با هم تفاوت مهمی دارند. در واقع Settings برای تنظیم کردن یک بخش خاص از سیستم استفاده می‌شود؛ اما Config به معنی گروهی از تنظیمات یا Settings از بخش‌های مختلف یک سیستم است، بطوری که تنظیم هر بخش با توجه به تنظیم بخش‌های دیگر انجام شود و این تنظیمات برای یک هدف بزرگ‌تر صورت بگیرد و یک هارمونی بین تنظیمات وجود داشته باشد. این کار می‌تواند شامل تنظیمات نرم‌افزاری، سخت‌افزاری یا هر دو باشد. در اصل منظور از Config و پیکربندی، ایجاد یک سازگاری بین اجزای سیستم است بطوری که یک هدف واحد را دنبال کنند.

در دنیای فناوری اطلاعات، پیکربندی در زمینه‌های مختلفی کاربرد دارد، از جمله:

  • شبکه‌های کامپیوتری: پیکربندی روترها، سوئیچ‌ها، فایروال‌ها و سایر تجهیزات شبکه برای برقراری ارتباط و تبادل اطلاعات بین دستگاه‌ها.

  • سرورها: پیکربندی سیستم‌عامل، نرم‌افزارها و تنظیمات امنیتی سرور برای ارائه خدمات به کاربران.

  • پایگاه‌های داده: پیکربندی پارامترهای اتصال، مجوزها و عملکرد پایگاه داده برای ذخیره و بازیابی داده‌ها به طور کارآمد.

  • برنامه‌های کاربردی: پیکربندی تنظیمات برنامه برای شخصی‌سازی تجربه کاربر و بهینه‌سازی عملکرد.
    دستگاه‌های الکترونیکی: پیکربندی تنظیمات Wi-Fi، بلوتوث، روشنایی، صدا و سایر ویژگی‌ها در دستگاه‌هایی مانند تلفن‌های هوشمند، تبلت‌ها و لپ‌تاپ‌ها.

 

کانفیگ سرور چیست؟

کانفیگ سرور (Server Configuration) به مجموعه اقداماتی گفته می‌شود که برای بهینه سازی سرور و سازگار کردن وب‌سرور و نرم‌افزارهای در حال اجرا انجام می‌شود تا در نهایت به بالاترین بازدهی و بهترین عملکرد سرور دست پیدا کنیم. این اقدامات شامل پیکربندی تنظیمات سرور و منابع فیزیکی آن مانند RAM CPU و HDD ، پیکربندی وب‌سرور، تنظیمات سرویس‌ها و امنیت است.

 

مراحل کانفیگ سرور اختصاصی Dedicate

منظور از سرور اختصاصی Dedicate ، سرور با منابع فیزیکی و اختصاصی است که بطور خاص برای یک کاربر و به عبارتی یک پروژه به کار می‌رود. تهیه سرور اختصاصی دو حالت کلی دارد. در حالت اول شما یک سرور اختصاصی را در محل کار خود تهیه می‌کنید و یک تکنسین، کار پشتیبانی سرور را در محل شرکت انجام می‌دهد. در حالت دوم شما یک سرور اختصاصی را از یک هاستینگ معتبر برای مدت مشخصی اجاره می‌کنید. در حالت اول می‌بایست سیستم‌عامل را خودتان نصب کنید، اما در حالت دوم معمولاً سرور اختصاصی همراه با سیستم‌عامل انتخابی شما آماده شده و تحویل داده می‌شود. بنابراین مرحله اول برای کاربرانی که سرور اختصاصی در محل شرکت و یا مؤسسه خود دارند، نصب سیستم‌عامل است.

در صورتی که شما هم جزء آن دسته از کسب و کارها و یا سازمان‌هایی هستند که می‌خواهید از مزایایی مانند پهنای باند مناسب، سرعت بسیار بالا و دسترسی فوق‌العاده بهره‌مند شوید، سروراختصاصی گزینه‌ای ایده‌آل برای شماست. 
خرید سرور اختصاصی

1. نصب سیستم‌عامل

اولین قدم در کانفیگ سرور اختصاصی، نصب سیستم‌عامل مناسب با پروژه است. در حال حاظر دو سیستم‌عامل ویندوز "ٌWindows" و لینوکس "Linux" اصلی برای راه اندازی سرورها کاربرد دارند که آنها را بر اساس کاربرد و عملکردشان بررسی خواهیم کرد. البته سیستم‌عامل‌های macOS و Oracle هم وجود دارند که بیشتر در آمریکا مورد استفاده قرار می‌گیرند و البته جزو کم کاربردترین موارد هستند.

ویندوز سرور - Windows Server : این سیستم‌عامل توسط شرکت مایکروسافت و بطور اختصاصی برای سرورها طراحی شده است. در این سیستم‌عامل وب‌سرور IIS بصورت پیشفرص نصب است و با زبان C# و فریم‌ورک ASP سازگاری کامل دارد. علاوه بر اینکه شما می‌توانید وب‌سرورهای دیگر همچون Nginx ، Apache و LightSpeed را در آن نصب کنید و پروژه‌های مبتنی بر PHP ، Python ، NodeJS و Go را در آن اجرا کنید.

ویندوز سرور چیست و چه تفاوتی با ویندوز دارد؟

لینوکس - Linux : سیستم‌عامل لینوکس یک گزینه بسیار مناسب برای اجرا پروژه‌های مبتنی بر PHP است. چرا که لینوکس به شدت بهینه شده تا بیشتر منابع برای پردازش پروژه صرف شود. از آنجا که لینوکس و PHP از خانواده برنامه‌های متن باز هستند، به دلیل توسعه آزاد آنها، سازگاری بسیار زیادی با هم دارند و توصیه می‌شود برای پروژه‌های PHP از لینوکس به عنوان سیستم‌عامل اصلی سرور استفاده شود. در حال حاظر شش توزیع پر طرفدار Ubuntu Server ، CentOS ، Red Hat ، Fedora ، Kali Linux و Suse برای راه اندازی سرورهای لینوکسی وجود دارد که با توجه به امکانات آنها و نیاز پروژه شما، می‌توانید یکی از آنها را انتخاب و نصب کنید.

 

2. پیکربندی و نصب فایروال

فایروال تمامی اتصالات را لحظه به لحظه بررسی می‌کند تا جلوی نفوذ احتمالی حملات مشخص را بگیرد. در واقع فایروال به‌عنوان اولین خط دفاعی در برابر حملات سایبری عمل می‌کند و باید به دقت پیکربندی شود. فایروال اطلاعات را قبل از ورود به سرور بررسی می‌کند و مانند یک مأمور امنیتی اصالت فایل‌ها و اطلاعات را بررسی می‌کند.

 

3. نصب و تنظیم آنتی‌ویروس و پیکربندی برنامه‌های امنیتی

این برنامه‌ها برای محافظت از سرور در برابر بدافزارها و سایر تهدیدات ضروری هستند. یکی از روش‌هایی که هکرها برای نفوذ و کنترل سرور استفاده می‌کنند، آپلود غیرمجاز فایل‌های مخرب مانند تروجان و نرم‌افزارهای جاسوسی است. آنتی‌ویروس‌ها ابزارهای بسیار کاربردی هستند که می‌توانند امنیت سرور تا تا حد قابل قبولی بالا ببرند. توجه داشته باشید که آنتی‌ویروس‌ها لایه دوم بر روی فایروال کار می‌کنند و بیشتر بر روی اسکن داده‌ها و فایل‌هایی تمرکز دارند که توانسته‌اند از سد فایروال گذر کنند و وارد سرور شوند.

 

4. پیکربندی تونل‌های امنیتی اطلاعات

فایروال و آنتی ویروس می‌توانند امنیت سرور را از داخل سرور تأمین کنند. اما زمانی که اطلاعات از سرور خارج می‌شود، کنترل امنیت آنها دیگر امکانپذیر نیست و ممکن است هکرها با روش نفوذ به شبکه، این نطلاعات را شنود کنند و به اصطلاح حمله مرد میانی یا "Man in the middle attack - MITMA" رخ دهد. بنابراین اطلاعات باید قبل از این که از سرور وارد یا خارج شود، با یک پروتکل امن مانند SSL و SSH کدگذاری شوند تا از خطر حمله مرد میانی حفاظت شوند.

SSL چیست و چگونه کار می کند؟ مزایا و انواع آن

5. نصب و پیکربندی آنتی‌شلر

Anti Sheller یک نرم‌افزار امنیتی است که از اجرای اسکریپت‌های آلوده جلوگیری می‌کند. Shell در معنای لغوی به معنی دسترسی است و منظور از Shell یک اسکریپت آلوده است که به هکر اجازه دسترسی به سرور را خواهد داد. اگر هکرها بتوانند یک Shell بر روی سرور شما نصب و اجرا کنند، می‌توانند به بخش‌های مختلف سرور شما دسترسی پیدا کنند و شروع به هک کردن و سرقت اطلاعات حیاتی کنند. بنابراین نصب یک برنامه آنتی‌شلر برای سرور شما ضروری است.

در حال حاظر برای سیستم‌عامل لینوکس آنتی‌شلرهای CXS ، Maldet ، Chkrootkit ، ClamAV ،  Comodo Internet Security for Linux و Bitdefender GravityZone قابل استفاده هستند و برای سیستم‌عامل ویندوز آنتی‌شلرهای Comodo Internet Security ، Bitdefender GravityZone ، Kaspersky Endpoint Security ، ESET Endpoint Security و Trend Micro Endpoint Security قابل استفاده هستند.

 

6. ایمن‌سازی سرویس‌های کلیدی

SSH، PHP، DNS، FTP، Mail و SQL از جمله سرویس‌هایی هستند که باید به طور خاص ایمن شوند. بنابراین لازم است تا پیکربندی هر کدام از این سرویس‌ها را از نظر امنیتی بررسی کنید. برای مثال اگر یک پروژه PHP از نظر امنیتی ضعف داشته باشد، هکرها به سادگی می‌توانند قدم به قدم به تمامی بخش‌های سرور نفوذ کنند و اطلاعات حیاتی و حساس را به سرقت ببرند. این نوع حمله می‌تواند از نوع تزریق SQL و یا یک فرم ورود ناامن باشد.

 

7. بروزرسانی هسته سیستم‌عامل و سرویس‌های مرتبط

به‌روزرسانی‌ها برای رفع اشکالات امنیتی و بهبود عملکرد ضروری هستند. بروزرسانی می‌تواند مشکلات احتمالی سیستم‌عامل را برطرف کند و الگوریتم‌های امنیتی جدید را به فایروال اضافه کند. بهتر است این مرحله پس از نصب آنتی ویروس و فایروال انجام شود تا همه پکیج‌ها سیستم‌عامل و برنامه‌های امنیتی، با هم بروزرسانی شوند.

 

8. تنظیم پشتیبان‌گیری منظم

یک برنامه پشتیبان‌گیری منظم برای محافظت از داده‌ها در صورت بروز مشکل ضروری است. در صورتی که مشکل جدی برای سرور و یا پروژه رخ دهد، داشتن یک نسخه پشتیبان کمک می‌کند تا به یک نسخه سالم همیشه دسترسی داشته باشد و پروژه را بدون مشکل دوباره راه اندازی کنید. البته اگر مشکلات پیش آمده به دلیل حمله و نفوذ هکرها باشد، باید نسخه پشتیبان را نیز دوباره بررسی کنید تا حفره‌های امنیتی را کشف و رفع کنید.

 

9. مدیریت سرویس‌های اضافی

سرویس‌های اضافی باید مدیریت و در صورت عدم نیاز حذف شوند. سرویس‌های اضافی بیشتر در سیستم‌عامل ویندوز دیده می‌شوند که سعی در اجرای همه امکانات ویندوز دارد. با این حال با بررسی لیست سرویس‌های درحال اجرا و غیرفعال کردن سرویس‌های اضافی، می‌توانید بار پردازش اضافی پردازنده را کم کنید تا پروژه‌های اصلی با سرعت بالاتری اجرا شوند.

 

10. بهینه‌سازی MySQL

با تنظیم صحیح پایگاه داده MySQL، می‌توان عملکرد و کارایی سرور را به طور قابل توجهی افزایش داد. از طرفی ممکن است جدول‌های اضافی توسط افزونه‌های غیر ضروری و قدیمی به دیتابیس اضافه شده باشد که با شناسایی و حذف آنها می‌توانید فضا را برای جداول مهم‌تر باز کنید و این خود به بهینه سازی پروژه و پردازش سرور کمک بسیار زیادی می‌کند.

MySQL چیست + کاربرد مای‌اس‌کیوال و مزایای آن

11. تنظیمات شبکه

تنظیم شبکه شامل آدرس ‌IP ، Subnet mask ، آدرس Gateway و Mac Address می‌شود. توجه داشته باشید که سرور برای اجرای صحیح نیاز به آدرس IP ثابت دارد و باید این آن را از یک شرکت خدمات اینترنت تهیه کنید که نماینده شبکه جهانی اینترنت است. خوشبختانه در ایران نیز آدرس IP ثابت بصورت اشتراک ماهانه ارائه می‌شود.

 

12. تنظیمات وب‌سرور

بسته به نوع وب‌سروری که استفاده می‌کنید، نیاز است تا آن را مناسب با سیستم‌عامل و پروژه تنظیم کنید. بعضی از دسترسی‌ها ممکن است از طرف فایروال محدود باشند که باید این محدودیت‌ها را برای وب‌سرور نیز تنظیم کرد و یا برعکس فایروال را برای وب‌سرور آماده کرد. این تنظیمات شامل سرویس Mail Server ، Database Server و DNS Server می‌شود که به کمک آنها پروژه‌های CMS به عنوان وب‌سایت راه اندازی می‌شوند.

 

13. کانفیگ عملکرد و تنظیمات مانیتورینگ (رصد کردن)

می‌توانید از یک نرم‌افزار برای مانیتورینگ سرور خود استفاده کنید تا همیشه در همه جا از وضعیت سرور خود آگاه باشید و در صورت هرگونه مشکل بسرعت مشکل را مرتفع کنید. برای سیستم‌عامل ویندوز برنامه‌های SolarWinds Server & Application Monitor ، Datadog Server Monitoring ، ManageEngine OpManager ، PRTG Network Monitor و Site24x7 Server Monitoring پیشنهاد می‌شود و برای سیستم‌عامل لینوکس برنامه Zabbix ، Nagios XI ، Prometheus ، Grafana ، Elastic Stack ، پیشنهاد می‌شود.

با بهترین ابزارهای مانیتورینگ سرور آشنا شوید!

 این برنامه‌ها همگی همراه با وب‌سرور اجرا می‌شوند تا وب‌مستر بتواند وضعیت سرور را به کمک رابط کاربری GUI و در مرورگر از همه جا رصد کند. توجه داشته باشید که هر کدام از این برنامه‌ها قابلیت‌ها و ویژگی‌های خاص خود را دارند و شما باید با توجه به ویژگی مورد نظر و هزینه راه‌اندازی، یکی از آنها را انتخاب کنید.

کانفیگ عملکرد و تنظیمات مانیتورینگ

14. نصب کنترل‌پنل

کنترل‌پنل کارها را برای نصب CMS ها و راه‌اندازی وب‌سایت‌ها آسان می‌کند. با نصب کنترل‌پنل می‌توانید به کمک رابط کاربری در مرورگر از هر جایی به ابزارهای مهم مدیریت وب‌مستر دسترسی داشته باشید. برای سیستم‌عامل ویندوز کنترل‌پنل Plesk  و برای سیستم‌عامل لینوکس کنترل‌پنل‌های cPanel  و DirectAdmin مناسب هستند.

کنترل پنل چیست؟ آشنایی با انوع کنترل پنل های لینوکس و ویندوز

15. پیکربندی منابع مشترک

یکی از کاربردهای مهم سرورها مخصوصاً در سازمان‌های تجاری، به اشتراک گذاری سخت افزارها و بخش‌های مختلف سرور مانند پرینتر، هارد برای ذخیره سازی و دسترسی آسان به اطلاعات، دیتابیس و موارد دیگر است.

16. بهینه سازی برای CMS ها

بعضی از CMS ها همچون وردپرس به منابع بیشتری برای اجرا نیاز دارند. از این رو یکی از اقدامات مهم این است که مطمئن شوید سرور شما برای اجرا CMS مورد نظرتان به خوبی بهینه و پیکربندی شده باشد.

 

رابطه کانفیگ سرور با عملکرد وب‌سایت‌ها

در صورتی که قصد دارید از سرور به عنوان سرور هاستینگ استفاده کنید، می‌بایست هر بخش از سرور را به گونه‌ای تنظیم کنید که تنها سرویس‌های مرتبط با هاستینگ برای آن فعال باشد. این کار باعث می‌شود بار پردازشی اضافی از سرویس‌های اضافی گرفته شود و برای پردازش اسکریپت‌های وب‌سایت اصلی مصرف شود؛ مخصوصاً اگر از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده می‌کنید. بنابراین اگر کانفیگ سرور به درستی در راستای پروژه شما انجام شود، می‌تواند در سرعت اجرای وب‌سایت شما بسیار مؤثر باشد. بارگذاری وب‌سایت نهایتاً باید در سه ثانیه کامل شود، از طرفی برای اجرای همین سه ثانیه نیاز است تا حداقل نزدیک به 200 مگابایت دیتا پردازش شود که این حجم از پردازش به نسبت زمان بارگذاری بالا است. برای رسیدن به بهترین عملکرد سرور باید چند اقدام انجام شود که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت :

1. استفاده از وب‌سرور قدرتمند

وب‌سرور چیست؟

وب‌سرور یا کارساز وب، یک نرم‌افزار مدیریت ترافیک است که کار هماهنگ کردن درخواست‌ها "Requests" با اجرا کننده زبان "RunTime" مانند PHP و ارتباط آن با دیتابیس "Database" مانند MySQL را انجام می‌دهد و همچنین مدیریت پروتکل‌های HTTPS و SSL را نیز بر عهده دارد.

رابطه کانفیگ سرور با عملکرد وب‌سایت‌ها

در حال حاظر 3 وب‌سرور Nginx ، LightSpeed و Apache بین وب‌مسترها بیشتر از همه کاربرد دارند. در بین این وب‌سرورها Nginx بیشترین سرعت را "با بیش از 500 میلیون بازدید در روز" ارائه می‌دهد و Apache "با حدود 100 میلیون بازدید در روز" کمترین سرعت را دارد. بنابراین عاقلانه است که از وب‌سرور Nginx برای پروژه‌های حرفه‌ای خود استفاده کنیم. علاوه بر اینکه وب‌سرور Apache در سال 2014 بطور کلی از سوی شرکت‌های هاستینگ کنار گذاشته شد و می‌توان گفت یک وب‌سرور منسوخ شده است که تنها برنامه نویسان برای تست پروژه‌های خود در محیط localhost از آن استفاده می‌کنند.

2. استفاده از فناوری LightSpeed

این ویژگی در وب‌سرورهای جدید گنجانده شده است و از کنترل‌پنل قابل دسترسی و تنظیم است. این فناوری LightSpeed بصورت هوشمند می‌تواند از بخش‌های تکرار شونده وب‌سایت یک نسخه پردازش شده یا به اصطلاح کش ایجاد کند تا با هربار درخواست، نسخه تکراری دوباره بارگذاری نشود. این پردازش‌ها شامل کدهایی می‌شوند که بر روی حساب کاربری تأثیر ندارند و همزمان می‌تواند اطلاعات تکراری را با اطلاعات حساب کاربری ترکیب کند تا از بار پردازش‌های اضافی وب‌سایت کاسته شود.

3. انتخاب سیستم مدیریت محتوای مناسب

امروزه سیستم‌های مدیریت محتوای بسیار زیادی توسعه یافته‌اند که بیشتر آنها رایگان و متن باز Open Source هستند. همه آنها در ارائه قابلیت‌های جدید خود در رقابت با یکدیگر هر ماه بروزرسانی‌های جدیدی را عرضه می‌کنند. این سیستم‌های مدیریت محتوا در تلاش هستند تا همیشه کاملترین شکل خود را ارائه کنند، بنابراین کدهای اجرایی آنها معمولاً بیش از یک CMS در حالت بهینه است. بنابراین باید تصمیم بگیرید که آیا می‌خواهید از CMS آماده استفاده کنید که از پردازش بیشتری اضافه می‌کند و یا CMS اختصاصی خود را کدنویسی و اجرا کنید تا به بهترین بازدهی برسید. در حال حاظر چندین CMS وجود دارد که در ادامه بهترین موارد آنها را بررسی می‌کنیم:

وردپرس - Wordpress 

 یکی از شناخته شده ترین سیستم مدیریت محتوا است که در حال حاظر بیش از 400 میلیون وب‌سایت به کمک آن راه اندازی شده اند و همچنان بر این آمار افزوده می‌شود. وردپرس قابلیت‌های بیشماری دارد که آن را تبدیل به یک ابزار کاربردی و یک پلتفرم همه کاره کرده است. از جمله این امکانات می‌توان به قابلیت توسعه و نصب افزونه، قالب های آماده و فریم‌ورک داخلی اشاره کرد. اما در مقابل ممکن است بدلیل افزونه‌هایی که در آن نصب می‌شود، تا حدودی بازدهی آن را پایین بیاورد و از سرعت آن نسبت به CMS های دیگر بکاهد. از طرفی اگر وردپرس توسط یک متخصص راه اندازی و پیکربندی شود، می‌توان به بهترین شکل و با سرعتی قابل قبول از آن استفاده کرد.

vvveb 

یکی از جدیدترین سیستم‌های مدیریت محتوا مبتنی بر زبان PHP است که بازدهی بالایی دارد و بسیار بهینه سازی شده اجرا می‌شود. از ویژگی‌های آن می‌توان به صفحه ساز و فروشگاه پیشفرض اشاره کرد. بنابراین برای استفاده از صفحه ساز و فروشگاه ساز هیچ نیازی به افزودن پلاگین‌های بیشتر ندارید. همچنین به کمک قابلیت Localization می‌توانید بدون نصب افزونه مانند WPML می‌توانید همزمان برای چندین زبان تولید محتوا کنید. علاوه بر همه این موارد، قابلیت بهبود SEO و ایجاد چند سایت با مدیریت دامنه را هم به آن اضافه کنید. این CMS بگونه‌ای توسعه یافته که شما را از نصب افزونه‌های متعدد بی‌نیاز می‌کند. vvveb سرعت بسیار بالایی دارد و همین نکته آن را به گزینه‌ای بسیار جذاب برای طراحی وب‌سایت تبدیل کرده است. با توجه به امکانات بی‌شمار این سیستم و Performance بالایی که دارد، به زودی شاهد جایگزینی آن با وردپرس خواهیم بود.

 انتخاب سیستم مدیریت محتوای مناسب

 

لاراول - Laravel 

 این فریم‌ورک یکی از محبوبترین گزینه‌ها برای توسعه سیستم مدیریت محتوای اختصاصی است که با زبان PHP نوشته شده. به کمک آن می‌توان وب‌سایت‌هایی با کارایی بالا را توسعه داد که نسبت به وردپرس سرعت اجرای پروژه را حداقل تا سه برابر بالاتر می‌برد. بالا لاراول می‌توان پروژه‌های شرکتی قدرتمندی را توسعه داد و بهترین گزینه برای استارتاپ‌ها بحساب می‌آید.

ری‌اکت - React.JS 

 این فریم‌ورک با زبان جاوا اسکریپت و مبتنی بر فریم‌ورک NodeJS توسعه یافته. زبان جاوا اسکریپت بیشتر برای پروژه‌هایی مناسب است که به پردازش کمتری نیاز دارند؛ با این حال می‌توان از آن برای همه پروژه‌های دیگر نیز استفاده کرد.

نکست جی‌اس - Next.JS 

 یکی دیگر از فریم‌ورک‌های مبتنی بر جاوا اسکریپت است که خود بر روی React.JS کار می‌کند و قابلیت‌های بیشتری به آن می‌دهد. از ویژگی‌های نکست جی‌اس می‌توان به رسپانسیو کردن خودکار وب‌سایت و داینامیک کردن کامپوننت‌های HTML اشاره کرد.

جین - Gin 

 این فریم‌روک با زبان Go توسعه یافته و انتظار می‌رود تا چند سال آینده بسیار محبوب شود؛ چرا که زبان Go یکی از زبان‌های بسیار پرسرعت با بازدهی بسیار بالا است که از سرعت و کارایی زبان C++ هم پیشی گرفته است. زبان Go دو برابر زبان C++ سرعت و کارایی دارد و همچنین Syntax های آن مشابه زبان Python است. زبان Go دارای کتابخانه‌های بسیار زیادی است و جامعه قابل توجهی را دربر می‌گیرد. زبان Go توسط شرکت گوگل توسعه یافته و مشخصاً گوگل آن را بروزرسانی و پشتیبانی می‌کند. فریم‌ورک Gin برای پروژه‌هایی که به Performance بالا نیاز دارند، بسیار مناسب است. جالب است بدانید رمزارز BNB هم با همین زبان توسعه یافته. رمزارزها به سرعت بالایی برای ارتباط برقرار کردن با گره‌های خود در سراسر جهان نیاز دارند، بنابراین باید باید با یک زبان با بازدهی بالا نوشته شوند.

 

4. استفاده از افزونه‌های کش و افزایش سرعت

افزونه‌های افزایش سرعت نیز در خود CMS استفاده می‌شوند و می‌توانند بخش عمده‌ای از ترافیک را مدیریت کنند. این افزونه‌ها از صفحات Static که معمولاً شامل مقالات و صفحات ایستا هستند، یک نسخه html پردازش شده در هاست ذخیره می‌کنند و زمانی که کاربر یکی از این صفحات را درخواست می‌کند، افزونه به جای مراجعه به دیتابیس و پردازش اطلاعات قبلی، آنها را از هاست فراخوانی می‌کند و تنها با قالب ترکیب می‌کند و به کاربر نمایش می‌دهد. در حال حاظر پنج افزونه WP Rocket ، LiteSpeed Cache ، WP Fastest Cache ، WP Super Cache و W3 Total Cache از بهترین گزینه‌ها برای سیستم مدیریت محتوای وردپرس هستند.

 استفاده از افزونه‌های کش و افزایش سرعت

کش کردن محتوای وردپرس شامل کش کردن صفحات ایستا و مقالات، استفاده از آدرس‌های CDN ، مینیفای کردن و ترکیب کدهای Javascript و CSS می‌شود. البته یکی دیگر از راهکارهای افزایش سرعت، بهینه کردن تصاویر با استفاده از فرمت‌های فشرده AVIF و jpegli است. برای استفاده از فرمت AVIF باید ابتدا افزونه AVIF Support | AVIF Uploader را نصب کنید تا وردپرس از این فرمت پشتیبانی کند. همچنین بهتر است به کمک یک افزونه امنیتی مانند All In One Security جلوی استفاده محتوا توسط وب‌سایت‌های دیگر را بگیرید تا ترافیک هاست شما بیهوده مصرف نشود؛ اگرچه چنین شرایطی به ندرت رخ می‌دهد.

 

کانفیگ سرور مجازی

اگر قصد داشته باشید سرور فیزیکی خود را به چند سرور مجازی دیگر تقسیم کنید، قبل از اقداماتی که بررسی شد، ابتدا باید ماشین مجازی ساز خود را انتخاب، نصب و پیکربندی کنید و سپس اقدام به نصب سیستم‌عامل و پیکربندی آن کنید. در حال حاضر دو نوع مجازی ساز یا هایپروایزر "hypervisor" وجود دارد که نوع اول ماشین مجازی را بطور مستقیم بر روی سخت افزار اجرا می‌کند و منابع فیزیکی را بین آنها تقسیم می‌کند. در نوع دوم ابتدا سیستم‌عامل اصلی اجرا می‌شود و سپس ماشین مجازی در لایه دوم سیستم‌عامل اصلی اجرا می‌شود. هایپروایزر نوع اول بسیار بهینه‌تر و سریع‌تر از هایپروایزر نوع دوم اجرا می‌شود؛ از این رو اگر قصد تقسیم منابع سرور برای چند ماشین مجازی را دارید، بهتر است از مجازی ساز هایپروایزر نوع اول استفاده کنید.

کانفیگ سرور مجازی

برای راه‌اندازی ماشین مجازی با هایپروایزر نوع یک شش هایپروایزر قدرتمند VMware ESXi ، KVM ، OpenVZ ، XCP-ng ، Proxmox VE و vSphere وجود دارد که دو هایپروایزر VMware ESXi و KVM از بهترین و قدرتمندترین موارد هستند که در بین وب‌مسترهای ایرانی کاربرد بیشتری دارند. هر دوی این هایپروایزرها از تمامی سیستم‌عامل‌های میزبان مبتنی بر ویندوز ، لینوکس و MacOS پشتیبانی می‌کنند؛ اما نکته اینجاست که اگر قصد راه‌اندازی و تقسیم منابع برای سرور مجازی لینوکس را دارید، هایپروایزر KVM با لینوکس بسیار سازگارتر است؛ اما اگر قصد راه‌اندازی سرور مجازی ویندوز و یا MacOS را دارید، هایپروایزر VMware ESXi با این سیستم‌عامل‌ها سازگاری بیشتری دارد. این سازگاری مربوط به کدنویسی هسته‌ی آنها است که می‌تواند عملکرد روانتر و بازدهی بالاتری را به کاربران ارائه دهد. برای مثال هایپروایزر خود بر روی هسته لینوکس طراحی شده و همین موضوع آن را با سیستم‌عامل‌های لینوکسی سازگار کرده است.

 

سخن پایانی

کانفیگ سرور باید بر اساس نیاز پروژه انجام شود. این بدین معنی است که تنها سرویس‌هایی باید در سرور فعال باشند که پروژه به آن نیاز دارد. مگر اینکه شما بخواهید از سرور خود برای چندین منظور استفاده کنید که توصیه نمی‌شود. بهتر است از یک سرور برای چندین پروژه استفاده نکنید، زیرا این کار باعث پایین آمدن کارایی سرور می‌شود و مشابه با عملکرد هاست اشتراکی است. همچنین تنظیمات امنیتی یکی دیگر از بخش‌های مهم پیکربندی سرور بحساب می‌آید که به شدت حیاتی است و مهم است تا با دقت بسیار بالایی انجام شود. کانفیگ سرور کار بسیار حساسی است؛ بنابراین در صورتی که خودتان به امور کانفیگ سرور آشنایی ندارید، بهتر یک تکنسین شبکه و سرور استخدام کنید. برای استخدام یک متخصص شبکه و سرور به موارد زیر توجه کنید:

سابقه و تجربه: به دنبال متخصصی باشید که سابقه اثبات شده‌ای در مدیریت و کانفیگ سرور داشته باشد.
مهارت‌ها و تخصص: مطمئن شوید که این متخصص در زمینه‌های امنیت، بهینه‌سازی و عیب‌یابی سرور دارای تخصص است.
ارتباطات: انتخاب فردی که به طور واضح و مختصر توانایی توضیح مسائل فنی را به شما داشته باشد، بسیار مهم است.
قیمت‌گذاری: قبل از شروع کار، هزینه‌ها و شرایط را به طور کامل بررسی کنید و با تکنسین خود به توافق برسید.

سوالات متداول

منظور از پیکربندی یا کانفیگ چیست؟

پیکربندی یا کانفیگ به معنی تنظیم و سازماندهی اجزای یک سیستم برای رسیدن به هدفی خاص است. به عبارت دیگر، پیکربندی، گروهی از تنظیمات است که با هدف ایجاد هارمونی بین بخش‌های مختلف سیستم و برای دنبال کردن یک هدف بزرگ‌تر انجام می‌شود. در یک سیستم کامپیوتری این کار شامل تنظیمات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری می‌شود و هدف آن ایجاد سازگاری بین اجزا برای دستیابی به یک هدف واحد است.

کانفیگ سرور چیست؟

کانفیگ سرور مجموعه‌ای از اقدامات برای بهینه‌سازی سرور و سازگاری وب‌سرور و نرم‌افزارها است. هدف نهایی دست یافتن به بالاترین بازدهی و عملکرد سرور می‌باشد. این اقدامات شامل پیکربندی تنظیمات سرور و منابع فیزیکی آن، پیکربندی وب‌سرور، تنظیمات سرویس‌ها و امنیت است.

مراحل کانفیگ سرور اختصاصی Dedicate چه مواردی است؟

نصب سیستم‌عامل، پیکربندی و نصب فایروال، نصب و تنظیم آنتی‌ویروس و پیکربندی برنامه‌های امنیتی، پیکربندی تونل‌های امنیتی اطلاعات، نصب و پیکربندی آنتی‌شلر ،ایمن‌سازی سرویس‌های کلیدی، بروزرسانی هسته سیستم‌عامل و سرویس‌های مرتبط، تنظیم پشتیبان‌گیری منظم، مدیریت سرویس‌های اضافی، بهینه‌سازی MySQL، تنظیمات شبکه، تنظیمات وب‌سرور، کانفیگ عملکرد و تنظیمات مانیتورینگ (رصد کردن)، نصب کنترل‌پنل، پیکربندی منابع مشترک، بهینه سازی برای CMS ها

کانفیگ سرور با عملکرد وب‌سایت چه رابطه‌ای با هم دارند؟

برای استفاده از سرور به عنوان سرور هاستینگ تنظیمات سرور را بگونه‌ای انجام دهید که فقط سرویس‌های مرتبط با هاستینگ فعال باشند. این کار باعث افزایش سرعت بارگذاری وب‌سایت و کاهش بار پردازشی سرور می‌شود. بارگذاری وب‌سایت باید در 3 ثانیه انجام شود. برای بارگذاری 3 ثانیه‌ای، حدود 200 مگابایت داده پردازش می‌شود.

برای رسیدن به بهترین بازدهی سرور چه اقداماتی باید انجام داد؟

استفاده از وب‌سرور قدرتمند، استفاده از فناوری LightSpeed، انتخاب سیستم مدیریت محتوای مناسب، استفاده از افزونه‌های "کش و افزایش سرعت".

وب‌سرور چیست؟

وب‌سرور یا کارساز وب، یک نرم‌افزار مدیریت ترافیک است که کار هماهنگ کردن درخواست‌ها "Requests" با اجرا کننده زبان "RunTime" مانند PHP و ارتباط آن با دیتابیس "Database" مانند MySQL را انجام می‌دهد و همچنین مدیریت پروتکل‌های HTTPS و SSL را نیز بر عهده دارد. بهترین وب‌سرور در حال حاظر Nginx است که توانایی مدیریت 500 میلیون درخواست در روز را دارد.

منظور از کانفیگ سرور مجازی چیست؟

نصب یک ماشین مجازی ساز هایپروایزر نوع یک برای تقسیم منابع سرور برای ایجاد ماشین‌های مجازی مانند KVM یا VMware ESXi و سپس نصب سیستم‌عامل‌های مورد نظر بر روی آنها.

بهترین افزونه‌های کش و افزایش سرعت برای وردپرس کدام موارد هستند؟

افزونه WP Rocket که یک افزونه Premium است و باید آن را خریداری کنید و افزونه LiteSpeed Cache که یک افزونه رایگان است و می‌توان آن را از مخزن وردپرس نصب کرد.

اقدامات بهینه سازی در سیستم مدیریت محتوا شامل چه مواردی می‌شود؟

کش کردن محتوا شامل کش کردن صفحات ایستا و مقالات، استفاده از آدرس‌های CDN ، مینیفای کردن و ترکیب کدهای Javascript و CSS، بهینه کردن تصاویر با استفاده از فرمت‌های فشرده AVIF و jpegli، جلوگیری از استفاده محتوای وب‌سایت توسط وب‌سایت‌های دیگر برای بهینه سازی پهنای باند.

author
Mina seyfollahzadeh- نویسنده

263
A
A