سرور به عنوان یک سیستم سرویسدهنده شناخته میشود که از زمان شروع به کار خود دیگر خاموش نشده و به صورت شبانهروزی به کاربران خود خدمات ارائه میدهد. سرورها میتوانند مسئولیتهای مختلفی بر عهده داشته باشند. از جمعآوری و ذخیرهسازی اطلاعات تا مدیریت دادهها و ایجاد بستری برای ساخت وبسایت. اگر بخواهیم بهتر از قبل با مفهوم سرور چیست؟ آشنا شویم، بهتر است تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا شاهد یک بررسی جامع از سرورها باشید.
بررسی ماهیت سرور
سرورها یک نوع سیستم ارتقا یافته از کامپیوترهای شخصی هستند که میتوانند به صورت شبانهروزی فعالیت کرده و در لحظه نسبت به درخواست کاربران زیادی پاسخ دهند. بالطبع این کار نیازمند سختافزار بسیار قوی و همینطور شبکه اینترنت با پهنای باند خوبی است تا تمامی این موارد را پوشش دهد.
به کمک سرورها دیگر نگرانی بابت کمبود فضای ذخیرهسازی نخواهیم بود و کاربران دیگر از خارج سازمان و همکاران داخلی نیز میتوانند به اطلاعات دسترسی پیدا کنند. شما میتوانید برای موسسه خود یک سرور اختصاصی تهیه کرده و یا از سرویسهای اشتراکی استفاده کنید. به کمک سرورها میتوان هر عملیات کامپیوتری را با کیفیت بسیار بالاتر به نتیجه رساند.
سرور مجازی چیست؟ [VPS چیست و چه کاربردی دارد؟]
وظیفه یک سرور چیست؟
server یک مجموعه کامل از قطعات سختافزاری است که به کمک سیستمعامل و نرمافزارهای جانبی میتواند با ما ارتباط برقرار کند. اصلیترین وظیفه سرور این است که نسبت به درخواست یک کاربر واکنش نشان داده و در حیطه وظایف خود، اقدامی انجام دهد. سرورها با توجه به سختافزار قویتر و همینطور دسترسی آزادتر به اطلاعات، میتوانند در لحظه تعداد کاربران بیشتری را تحت پوشش قرار دهند.
از ارسال ایمیلهای گروهی تا ذخیره اطلاعات در پایگاه داده، وظایف یک سرور میتواند متفاوت باشد. با توجه به انواع سرور، که در ادامه بیشتر با آنها آشنا میشوید و بهتر از قبل متوجه میشوید که سرور چیست؟ این شما هستید که کنترل قابلیتهای بینظیر سرور را در دست داشته و تصمیم میگیرید که این سیستم چه واکنشی به هر درخواست نشان دهد.
چرا به سرورها نیاز داریم؟
سرورها حکم یک صندوق بسیار بزرگ را برای ما داشته و میتوانیم تمامی اطلاعات خود را روی آن ذخیره کنیم. تمامی اطلاعات و امکانات میتواند به صورت یکپارچه روی سرور قرار بگیرد و افراد مختلف از داخل و خارج سازمان به اطلاعات دسترسی داشته باشند. درک این موضوع که چرا اصلا به سرور نیاز داریم، پیشزمینه مناسبی برای پاسخ به سوال سرور چیست؟ بوده و شما را در مسیر درست قرار میدهد.
سرورها مقیاسپذیر بوده و با توجه به نیاز کاربر در گذر زمان، قابل ارتقا هستند، پس هیچوقت از نظر تکنولوژی قدیمی نشده و میتوانند همیشه بهترین سختافزار را به همراه داشته باشند. به لطف سرورها، نقاط مختلف زمین به یکدیگر متصل شده و شبکهای تمام عیار برای ایجاد تعامل حداکثری ایجاد شده است. با استفاده از سرور، حریم خصوصی اطلاعات حفظ شده و تا حد زیادی میتوانید با خیال راحت در فضای اینترنت فعالیت داشته باشید.
خرید سرور مجازی با سیستمعاملهای لینوکس، ویندوز و میکروتیک از کشورهای (ایران، آلمان، انگلیس، ترکیه، فرانسه، هلند و کانادا و...) در آذرآنلاین امکانپذیر است. VPS آذرآنلاین با دسترسی کامل (Root و Administrator)، آیپی ثابت (IPv4 و IPv6)، آپتایم ۹۹٪، پینگ پایین، پهنای باند عالی و ترافیک نامحدود، گزینهای ایدهآل برای توسعهدهندگان، صاحبان کسبوکار و تریدرها است.
خرید سرور مجازیآشنایی با اجزای اصلی تشکیل دهنده یک سرور
همانطور که کامپیوترهای شخصی از اجزای مختلفی تشکیل شده و در نهایت یک دستگاه هوشمند را خلق میکنند، سرورها نیز به همان شکل دارای اجزای اصلی، و مشابه PC، بوده و تقریبا همان امکانات را برای کاربر فراهم میکند. مهمترین تفاوت میان کامپیوترهای شخصی و اصلی، قدرت و توان عملیاتی آن است. سرورها از هر لحاظ قویتر بوده و برای استفاده همزمان تعداد زیادی از کاربران طراحی شده است. در این بخش قصد داریم تا با چند مورد از مهمترین اجزای یک سرور آشنا شویم و ببینیم که واقعا داخل یک سرور چیست؟
-سختافزار: واضحترین خصوصیت یک سرور، اجزای سختافزاری آن است. هر سرور از قطعات مهمی مانند پردازنده، رم، حافظه و... تشکیل شده و در کنار هم یک دستگاه فوقالعاده را خلق کرده است. شما میتوانید در صورت نیاز هر یک از قطعات را تعویض کرده و شرایط سرور را ارتقا دهید.
-سیستم عامل: دقیقا همانند سیستمهای خانگی، روی سرورها نیز سیستم عامل نصب میشود. مرسومترین سیستم عاملها ویندوز و لینوکس بوده و به کمک این برنامهها میتوانیم میان سختافزار و کاربر، ارتباط معنادار برقرار کنیم. بدون کمک سیستم عامل، نمیتوان دستوری ایجاد و به سرور منتقل کرد.
-نرمافزارهای مدیریتی: برای بررسی و چک کردن شرایط سختافزار، نیاز است برخی نرمافزارها روی سیستمعامل نصب بوده و در پسزمینه عملکرد سرور را رصد کنند.
-نرمافزارهای سیستمی: برای شروع به کار اولیه و انجام وظایف ابتدایی، برخی نرمافزارها روی سرور نصب شده و در اختیار کاربر قرار میگیرد. به کمک این برنامهها میتوان سادهترین دستورات را صادر کرده و کار با سرور را آغاز کرد.
-شبکه اینترنت: در کنار تمامی این خصوصیات داخلی، نیاز است که یک شبکه سریع و قابل اطمینان داشته باشید تا بتوان تمامی اطلاعات داخل سرور را بدون وقفه به کاربران انتقال داد.
-منبع تغذیه: با وجود انواع قطعات سختافزاری در بالاترین حد ممکن، نیاز است تا شبکه برق مناسبی برای تامین نیاز انرژی سرور مهیا شود.
-سیستم خنککننده: سرورها دارای انواع سیستم خنککننده داخلی هستند اما گاهی در اتاق سرور، به دلیل تعدد سرورها لازم است تا از یک سیستم کاهشدهنده درجه هوا استفاده شود تا جلوی سوختگی یا داغ کردن سرورها گرفته شود.
ویژگیهای بارز سرور چیست؟
با معرفی سرورها به بازار جهانی، تحولی عظیم در نحوه کار و همکاری درون سازمانی و میان سازمانی شکل گرفت. میتوان گفت مهمترین دلیل، ویژگیهای منحصربهفردی بود که باعث میشد هرکس با دیدن آن، بخواهد که حداقل یکبار آن را امتحان کند. در زیر چند مورد از این ویژگیهای جالب را بررسی میکنیم.
· قابل اطمینان: دراکثر موارد میتوانید مطمئن باشید که سرورها کار خواهند کرد و بیزینس شما با مشکل روبهرو نخواهد شد.
· قابلیت ارتقا: در گذر زمان میتوانید امکانات سرور خود را بهبود بخشیده و یا برعکس، در صورتی که متوجه شوید به امکانات وسیعی نیاز ندارید، در هزینهها صرفهجویی کرده و به سمت یک سرور سادهتر پیش خواهید رفت.
· مدیریت هزینهها: با وجود سرورها، حجم زیادی از کارها به آن سپرده شده و همین موضوع هزینههای گزافی را حذف کرده و یا تا حد زیادی کاهش داده است.
· ایمنی: در برابر حملات سایبری مقاوم بوده و در صورت تشخیص IP مهاجم، سریعا دسترسی آن را میبندد.
· دسترسی به اطلاعات: دسترسی تمامی افراد به اطلاعات بیشتر شده و تعاملات بین کارمندان افزایش مییابد.
تفاوت سیستمهای کامپیوتری مرسوم با سرور
با بررسی اجزای تشکیل دهنده یک سرور ممکن است به این فکر کنید که کامپیوتر شخصی شما نیز دقیقا مشابه یک سرور بوده و از همان اجزا تشکیل شده است. از این رو چرا نمیتوان از PC به عنوان یک سرور شخصی استفاده کرد؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است مهمترین تفاوتها میان سرور و کامپیوتر را بررسی کنیم.
1. سرورها از سختافزارهای بسیار قویتری ساخته شده و طول عمر بیشتری نیز دارند. از این رو میتوانند به صورت همزمان منابع بیشتری را برای هر کاربر اختصاص داده و سرعت عمل بیشتری دارند.
2. سرورها میتوانند به صورت 24 ساعته فعال باشند اما شما مجبور هستید که در طول روز چندین ساعت به سیستم خود استراحت دهید تا از بین نرود.
3. برای پشتیبانی و کنترل شرایط سرور، از تیمهایی متخصص استفاده شده که به صورت شیفتی روی عملیات سرور نظارت دارند. این موضوع در مورد کامپیوترهای شخصی صدق نخواهد کرد.
4. سرورها در مکانی به نام دیتاسنتر نصب شده و در داخل رکها و قفسههای مخصوصی قرار میگیرند تا هم منظم بوده و از طرفی به شکلی بهینه با هم در تماس باشند. اتصال چندین سیستم خانگی به یکدیگر کار سختی است و فضای زیادی از شما خواهد گرفت.
5. استفاده درست از سرور نیاز به اتصال مداوم اینترنت داشته و از طرفی این شبکه باید از سرعت بسیار بالایی برخوردار باشد. سرویسهای اینترنت خانگی نه ظرفیت زیادی داشته و نه سرعت مطلوبی را برای راهاندازی دیتاسنتر در اختیار شما قرار میدهد.
6. شما برای ارسال دستور به سیستم خود نیاز به ابزارهای مختلفی مانند کیبورد، موس و... دارید تا بتوانید با کامپیوتر تعامل داشته باشید. در سرورها تنها به کمک نرمافزارهای کنترلی و دستوراتی که به شکل کدهای آماده شده توسط توسعهدهندگان نوشته شدهاند، میتوان با برنامه ارتباط برقرار کرد.
کانفیگ سرور به چه معنا است؟
با توجه به اینکه قصد دارید چه استفادهای از سرور کرده و یا اینکه چه نرمافزارهایی روی آن نصب کنید، کانفیگ سرور مشخص میشود. در عمل با انتخاب تکتک قطعات سختافزاری و برنامههای مورد نیاز خود، میتوانید به تنظیمات دلخواه دست پیدا کنید. به عملیات انتخاب و خرید یک سرور بر اساس نیاز و امکانات، کانفیگ کردن سرور میگویند.
انتخاب قطعات مناسب در کنار هم نیاز به دانش و تجربه زیادی دارد. در صورتی که این کار را به درستی انجام ندهید، ممکن است باعث آسیب به سرور و یا کاهش قدرت نهایی آن شوید. از این رو بهتر است برای تهیه سرور به موسسات معتبر مراجعه کرده و پس از بیان خواسته خود، به پیشنهادات آنها عمل کنید.
کانفیگ سرور چیست؟ آشنایی با پیکر بندی سرورها و سرور مجازی
کاربردهای مختلف یک سرور
میتوان گفت که سرورها تقریبا در تمامی صنایع حضور دارند. نیاز به حفظ اطلاعات، انتقال دیتا و برقراری ارتباط با سایر بخشها باعث شده تا نیاز به سرورهای ذخیرهکننده و آنلاین به شدت افزایش پیدا کند. با این حال میتوان کاربردهای مربوط به یک سرور را در دستهبندیهای زیر قرار دهیم.
ایجاد بستری برای راهاندازی وبسایتها
مهمترین کاربردی که امروزه از سرورها انتظار میرود، فعالسازی یک سایت کامل و ایجاد زیرساختی است تا کسبوکار شما در فضای اینترنت شروع به فعالیت کند. چه قصد داشته باشید یک فروشگاه آنلاین افتتاح کنید و چه مدنظر شما باشد که برای سازمان خود یک سایت رسمی طراحی کنید، به یک فضای مجازی برای شروع نیاز دارید. سرور مجازی گزینه بسیار راحت و سریعی که وبسایت خود را روی این پلتفرم بنا کنید.
امکان فعالسازی اپلیکیشنها و نرمافزارهای گوناگون
پشتیبانی از اپلیکیشنها توسط سرور یکی از بهترین امکاناتی است که در اختیار توسعهدهندگان قرار گرفته است. شما میتوانید از این فضا برای نصب، تست، اجرا و به اشتراکگذاری نرمافزار خود اقدام کرده و یک پایگاه مشتریان مرتبط با برنامه بسازید. سرورها توانایی پاسخگویی به ترافیک ورودی به اپ را داشته و با هزینهای معقول، ایده شما را عملی میکنند.
ذخیرهسازی و مدیریت اطلاعات و دیتاهای یک سازمان
استفاده از یک سرور به عنوان دیتاسنتر یکی از سادهترین اقدامات است. هر سازمان دارای بانک اطلاعاتی وسیعی است که لازم است تمامی دیتاها را ذخیره داشته و در صورت نیاز تمامی افراد به آن دسترسی داشته باشند. بهترین گزینه برای چنین شرایطی، داشتن یک سرور آنلاین با فضای ذخیرهسازی بالا است. شما میتوانید حافظه سرور را به صلاح خود مدیریت کرده و یا به کمک ابزارهای هوش مصنوعی، دیتا را طبقهبندی کنید.
اجرای انواع دیتاها و برنامهها با سرعت بالا
در شرایط خاصی نیاز است که برخی فایلها با سرعت بالایی انتقال یافته و یا اجرا شود. معمولا دیتاهای سنگین یا فایلهای نرمافزاری برای اجرا شدن به این شرایط نیاز دارند. شما میتوانید با تهیه یک سرور پرقدرت و سریع، نیاز کاربران به دسترسی بدون محدودیت به اطلاعات را فراهم کنید.
پردازش اطلاعات ریاضی، محاسبات حساس و موارد فرآیندی
در بسیاری مشاغل برای انجام محاسبات خاص نیاز به پردازش وسیع و سختافزار قوی است. سرورها میتوانند چنین امکاناتی را در اختیار موسسات علمی قرار داده تا پژوهشها با سرعت بیشتری انجام شوند. حتی برخی سازمانها برنامههای نرمافزاری خود را به شکل دائمی روی سرور راهاندازی کرده و تمامی فرآیندهای اتوماسیون به شکل آنلاین محاسبه و اجرا میشوند.
فضای ارتباط آنلاین
یکی از کاربردهای جالب سرورها این است که میتوان از آنها به عنوان پایگاهی برای ایجاد یک برنامه ارتباطی و در جهت فراهمآوردن فرصتهای مناسب برای ارسال و دریافت پیام به شکل آنلاین استفاده کرد. شما میتوانید امکان برقراری هرگونه ارتباطی را به شکل مجازی برای گروهی از کاربران ایجاد کنید.
بستری برای مدیریت، دستهبندی، بایگانی و ارسال ایمیلها
چه برای سایتهای شخصی و چه برای فضاهای سازمانی، استفاده از یک سرور ایمیلی انتخاب عاقلانهای است. میتوانید از انواع سرویسهای مدیریت ایمیل، مانند Sendmail، روی سرور خود استفاده کرده و با هر نظمی که مد نظر شما است، پیامهای ورودی و خروجی را کنترل کنید. امکان ذخیره اطلاعات تماس، ایمیلها، فایلهای ضمیمهشده وجود دارد. شما میتوانید فیلترهای مختلفی را برای کنترل اسپمهای ورودی به سرور نیز اعمال کنید.
نظارت بر شبکه و افزایش امنیت
تهدیدات بسیاری در اینترنت وجود داشته و سرورها نیز خارج از این قاعده نیستند. به همین دلیل برای افزایش ضریب امنیت از سرورهایی اضافه استفاده کرده که کار نظارت بر دیتای ورودی و خروجی را بر عهده گرفته و دسترسی کاربران غیرمجاز را محدود میکند. میتوان به کمک این سرورها انواع فیلترینگ را روی شبکه خود اعمال کرده و روی ترافیک آن نظارت داشته باشید.
ایجاد فضایی برای ذخیرهسازی و پخش ویدئو، موزیک و...
قطعا با سرویسهای پخش آنلاین فیلم و ویدئو آشنا هستید. سرورها یک گزینه بسیار عالی برای آپلود این اطلاعات و سپس قرار دادن آن در اختیار کاربران است. شما میتوانید هرگونه فایلی را به همین شکل به اشتراک گذاشته و این امکان را فراهم کنید تا دیگران آن را دانلود و یا به صورت آنلاین استفاده کنند.
امکان نصب و اجرای بازیهای گرافیکی و آنلاین
با وجود یک سرور پرقدرت، میتوان هر بازی کامپیوتری را به صورت آنلاین و گروهی تجربه کرد. میتوانید یک سرور برای بازی مورد علاقه خود تهیه کرده و جدا از امکان اجرای بازی، انواع آمارهای جانبی را مشاهده کرده و یا اطلاعات مربوط به هر گیم انجام شده را به شکل جداگانه ذخیره کنید.
مدیریت شبکه و ارتباطات
برای اینکه بتوان یک شبکه ارتباطی را به خوبی کنترل کرد، نیاز است تا امکانات نظارتی، پشتیبانی و بهروزرسانی در یک فضا گردآوری شود. سرورها این امکان را برای یک شبکه فراهم کرده و میتوانید یک سرور را برای مدیریت تمامی کاربران، دستگاهها و هر آنچه در شبکه وجود دارد استفاده کنید.
آشنایی با چگونگی عملکرد سرور در 6 گام
سرورها از نظر نحوه کار تفاوت زیادی با یکدیگر ندارند. در ادامه میتوان مشاهده کرد که چطور یک سرور نسبت به یک درخواست خارجی واکنش نشان میدهد.
1. دریافت درخواست: به محض اینکه کاربر یا سامانهای بخواهد با سرور ما تعامل برقرار کند، یک درخواست جدید ثبت شده و سرور آن را دریافت خواهد کرد.
2. پردازش اطلاعات: برنامههای موجود سعی بر این خواهند داشت که درخواست وارد شده را شناسایی و بفهمند که چه کاری باید انجام شود.
3. تخصیص منابع: لیستی از منابع مورد نیاز و برنامههای درگیر درخواست جدید تهیه شده و سرور سعی میکند با تمام این موارد ارتباط برقرار کند.
4. انجام عملیات: پروسه پاسخدهی به درخواست ورودی با توجه به منابع و دستور صادر شده، انجام میگیرد.
5. ارسال پاسخ: نتیجه تمام کارها گرد آمده و در یک قالب مناسب به مبدا بر میگردد.
6. ثبت اطلاعات: تمامی این اتفاقات در سیستم ثبت شده تا در آینده بتوان اطلاعات مورد نیاز را پیگیری کرد.
انواع سرور از نظر کاربرد عمومی
یکی از تقسیمبندیهایی که برای سرورها انجام میشود این است که هر سرور دقیقا برای چه کاری مناسب بوده و یا چه کاری میتوان به کمک آن انجام داد. در این بخش میخواهیم با لیستی از انواع سرورها از نظر کاربردشان آشنا شویم.
سرور هوش مصنوعی یا AI Server: به منظور راهاندازی موتورهای هوش مصنوعی و اجرای دستورات.
سرور ایمیلی یا Mail Server: برای ارائه سرویس ایمیل خودکار یا گروهی و سازمانی.
سرور گرافیکی یا GPU Server: برای رندر گرفتن از فایلهای حجیم و باکیفیت استفاده میشود.
سرور سرگرمی یا Game Server: به منظور اجرای بازیهای کامپیوتری که نیاز به سختافزار قوی دارند.
سرور تصویری یا streaming server: برای پخش ویدئوها و فیلم به صورت پخش آنلاین یا همزمان استفاده میشود.
سرور ذخیرهسازی یا Database Server: میتوانید انواع اطلاعات را به شیوهای دلخواه ذخیره، طبقهبندی و بازیابی کنید.
سرور امنیتی یا Proxy Server: تمامی ترافیک ورودی را بررسی کرده و جلوی عوامل مخرب را میگیرد.
وب سرور یا Web Server: امکان راهاندازی وبسایت روی این فضا وجود خواهد داشت.
اپلیکیشن سرور یا App Server: برای نصب و اجرای انواع نرمافزارها در فضای اینترنت.
سرور فایل یا File Server: در صورت نیاز به اشتراکگذاری فایلها بین کاربران به کار میرود.
سرور انتقال فایل یا FTP Server: به منظور انتقال فایل بین سرورها و در شبکه و در محیطی امن.
سرور دامنهها یا DNS Server: ایجاد لیستی از اطلاعات برای اتصال دامنهها و آدرس IP.
سرور پرینت یا Print Server: چندین پرینتر به سرور متصل بوده و درخواست کاربران برای چاپ به صورت هوشمند منتقل میشود.
سرور ذخیره یا Cache Server: ذخیره اطلاعات دانلود شده قبلی جهت افزایش سرعت بارگذاری دیتاها.
بررسی انواع سرورها از نظر تخصیص منابع
حال که با انواع سرورها از نظر کاربرد آشنا شدید، بهتر است یک تقسیمبندی دیگر را نیز در نظر داشته باشید و آن مربوط به شیوه تخصیص منابع است. با توجه به بودجه و هدف پروژه خود، باید مشخص کنید که میخواهید از یک سرور اختصاصی استفاده کرده و یا به سراغ یک سرور اشتراکی بروید. هر کدام از این سرورها مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. در این بخش به شکل ویژهای در مورد این جنبه از سرورها صحبت میکنیم.
سرور اختصاصی
همانطور که از نامش مشخص است، این سرور به طور کامل در اختیار شما خواهد بود و تمام امکانات سختافزاری و نرمافزاری آن در راستای اهداف پروژه شما بهینه میشود. این نوع سرورها برای سازمانهایی که نیاز به تهیه و تنظیم اطلاعات وسیع داشته و یا اطلاعات کاربران زیادی را باید پردازش کنند، بسیار مناسب است. البته در نظر داشته باشید که هزینه خرید این سرورها بالا بوده و نگهداری از آن نیز چالشهای فراوانی دارد.
اما در نهایت تمامی اطلاعات شما پیش خودتان محفوظ مانده و در برابر خطرهای مختلف ایمن خواهد بود. برای تنظیمات، انعطافپذیری بیشتری خواهید داشت و در صورت لزوم میتوانید به سادگی قطعات سرور را ارتقا دهید. سرور اختصاصی شما میتواند هم به صورت فیزیکی بوده و هم به شکل مجازی یک بخش از یک سرور بزرگتر را شامل شود.
سرور اختصاصی چیست؟ همه چیز درباره Dedicated Server
سرورهای اشتراکی
قرار است که موسسه شما امکانات یک سرور را با دیگر سازمانها تقسیم کرده و هزینه کل نگهداری سرور را نیز بین خودتان تقسیم کنید. برای سازمانهای کوچکتر، این شیوه بسیار مقرونبهصرفه خواهد بود اما از طرفی دسترسی به منابع نیز کمتر بوده و انعطافپذیری کمتری هنگام کار با آن خواهید داشت. سرورهای اشتراکی یا به صورت عمومی بوده که دسترسی تمامی افراد به آن آزاد است. و یا به شکل اختصاصی بوده که تنها چندین سازمان میتوانند از توان این سرورها استفاده کنند.
بررسی انواع سرورها بر اساس نحوه قرارگیری در دیتاسنتر
بر اساس اینکه سرورها چطور در کنار هم قرار گرفتهاند نیز یک دستهبندی وجود دارد. در حالت اول که مرسومترین شرایط است، سرورها به شکل ایستاده، به اصطلاح تاور یا برج، روی هم قرار میگیرند. به همین دلیل میتوان در فضایی کوچک نیز تعداد قابل توجهی از سرورها را قرار داد. در صورتی که میخواهید یک اتاق سرور حتی کوچکتر داشته باشید، میتوانید به سراغ مدل سرورهای رک مونت بروید.
این سرورها معمولا به صورت جفت در قاب خود قرار میگیرند. اگر به توان پردازشی بیشتری نیاز داشته باشید باید از نوع سرور بلید استفاده کنید. هر سرور ضخامت کمی دارد اما داخل قالب، تعداد زیادی از آنها قرار گرفته و همین موضوع باعث میشود فضای زیادی برای نصب آن گرفته شود.
تفاوت سرورهای مجازی و فیزیکی
زمانی که شما یک سرور فیزیکی خریداری میکنید، عملا یک سرور با سختافزار مشخص و دیگر ویژگیهای مربوط به آن در اختیار شما قرار میگیرد. با این حال سرورهای مجازی کمی متفاوتتر بوده و شما به عینه نمیتوانید سرور خود را مشاهده کنید. سرورهای مجازی بخشی از یک سرور فیزیکی بزرگتر هستند و به کمک ماشینهای مجازیساز، به بخشهای مجزایی تقسیم شدهاند. به این ترتیب با خرید یک سرور مجازی، بخشی از سختافزار و امکانات سرور اصلی به شما اختصاص پیدا میکند.
تفاوت سرور مجازی و اختصاصی چیست؟
بررسی مزایا و معایب استفاده از سرورها
شرکتها برای ایجاد یک فضای کاربردی سعی میکنند که همیشه مزایا و معایب سیستمها را در نظر گرفته و سرورها نیز از این قاعده مستثنی نیستند. از این رو برای آشنایی بهتر با سرورها، باید بتوان این دو روی سکه را بررسی کرده تا بتوان تصمیم درستی در رابطه با خرید یا استفاده از یک سیستم مناسب گرفت. در این بخش ابتدا مزایای عمومی یک سرور را بررسی کرده و سپس مشکلاتی که ممکن است تهیه یک سرور به دنبال داشته باشد را مطالعه میکنیم.
مزایای یک سرور
مواردی که به عنوان مزایا ذکر میشوند، تنها عناوین عمومی است که هر سروری میتواند آن را داشته باشد. در شرایط عادی، ممکن است که یک سرور دارای امکانات بیشتری بوده و بتواند این لیست را طولانیتر کند. این مزایا شامل موارد زیر خواهد بود.
· امنیت بالاتر: سرورها به دلیل داشتن تکنولوژی ساخت پیشرفته، از امنیت بالاتری نیز برخوردار هستند و نکات ایمنی بیشتری برای محافظت از آنها در نظر گرفته شده است.
· امکان ارتقا سرور: شما میتوانید در گذر زمان و با توجه به نیاز خود، سرور را ارتقا داده و یا با توجه به توصیههای سازنده، آن را در بازههای زمانی مشخص آپگرید کنید.
· توان عملکردی بالا: شما میتوانید از سرورها برای حل مشکلات بسیاری استفاده کرده و پیچیدهترین مسائل را نیز برای حل شدن به دست آنها بسپارید.
· دقت بسیار بالا: میتوان مطمئن بود که تمامی محاسبات و دیتاهای قرار گرفته داخل سرور به خوبی محافظت شده و در کمترین زمان ممکن میتواند درخواست شما را انجام دهد.
· سرعت عمل حیرتانگیز: با توجه به حجم منابع بسیار زیادی که در اختیار یک سرور قرار دارد، حتی با وجود کاربران فراوان میتواند سرعت بسیار خوبی را به مشترکان خود ارائه دهد.
معایب یک سرور
نکات خاصی هم وجود دارند که میتواند به عنوان معایب یک سرور یاد شوند. در صورتی که در خصوص عناوین ذکر شده در زیر حساس بوده و یا ممکن است به این دلایل کار شما با مشکل روبهرو شود، بهتر است یک پلتفرم جایگزین دیگر را انتخاب کنید. توجه به این موارد میتواند جلوی صرف هزینههای اضافه از طرف شما را بگیرد.
· هزینه تمام شده قابل توجه: سرورها تجهیزات جدیدی هستند که خرید و نگهداری آنها دشوار و پرهزینه است. از این رو تهیه و استفاده از آنها نیز برای شرکتها گران تمام خواهد شد. همین زنجیره ادامه داشته و تعرفه استفاده از این محیط برای سایر کاربران سیر صعودی خواهد داشت.
· کارشناسان باتجربه: کار با سرورها نیازمند نیروهای آموزشدیده و مخصوص است. با این حال به دلیل اینکه کسبوکارهای بسیاری در این فضا کار میکنند، نمیتوان کنترل و مدیریت آن را به دست فارغالتحصیلان سپرد. شرکتهای ارائه دهنده سرور برای کار نیاز به نیروهایی با تخصص بالا دارند که پیدا کردن افراد مناسب و تامین هزینههای آنها کار دشواری است.
· حملات سایبری: سرورهایی که به صورت مشترک در اختیار کاربران قرار میگیرد، به دلیل اهمیت بالا و همینطور وجود اطلاعات حساس، همیشه مورد توجه هکرها و افراد خرابکار است. برخی این موضوع را یک ضعف برای سرور میدانند اما باید توجه داشت که میتوان با تهیه سرور اختصاصی، جلوی این مشکل را گرفت.
· محدودیت جغرافیایی: در سرورها شاهد این موضوع هستیم که هرچه کاربران به سرور نزدیکتر باشند، از کیفیت بهتری برخوردار خواهند بود. از این رو برای بهبود خدمات باید در نقاط مختلف مراکز سرور متعدد فعال کرد تا تمامی کاربران از تجربه یکسانی برخوردار باشند.
· هزینههای دورهای: به دلیل مصرف بالای انرژی، هزینه نگهداری و سرویس این نوع سرورها نسبت به سایر امکانات مشابه بیشتر بوده و از این رو در هزینههای کلی شاهد افزایش نرخ تعرفهها هستیم.
· خرابی و قطعی: قطعا هر قطعهای طول عمر مفیدی داشته و پس از مدتی نیاز به تعمیر یا تعویض دارد. داشتن سرور اختصاصی در محل کار میتواند تا حد زیادی این مشکل را برطرف کند اما استفاده از سرورهای اشتراکی و عمومی، همیشه با این خطر روبهرو است که دچار خرابی یا قطعی ارتباط شده و با بازگشت شرایط به قبل از آن، ممکن است زمان زیادی طول بکشد.
سیستم عاملهای معتبر برای سرورها
برای اینکه بتوانیم با یک سیستم عامل ارتباط برقرار کنیم، لازم است که روی این فضا سیستم عاملی نصب باشد. اینکه از چه سیستم عاملی استفاده میکنید کاملا به سلیقه شما و همینطور شرایط محدود کننده ارائه دهنده سرور بر میگردد. با این حال در اغلب موارد افراد از دو نوع سیستم عامل استفاده میکنند. ویندوز سرور و سیستم عامل لینوکس از جمله مواردی است که بهترین امکانات را برای کار با سرور در اختیار شما قرار میدهد.
سرور با سیستم عامل لینوکس
لینوکس در زمینه انعطافپذیری و هزینه کار نسبت به ویندوز سرور برتری دارد. البته برخی افراد کار با آن را دشوار میدانند. برای حال این مشکل، توابع مختلفی از لینوکس، مانند دبیان و سنتاواس وجود دارند که این مشکل را نیز برطرف میکنند.
خرید سرور مجازی لینوکس
کلیک کنیدسرور با سیستم عامل ویندوز
شرکت مایکروسافت با عرضه محصولی به نام ویندوز سرور توانسته بخش قابل توجهی از بازار را تصاحب کند. در حال حاضر نسخههای بسیار متعددی از این سیستمعامل منتشر شده و افرادی که تمایل دارند تا با رابط کاربری سادهتری از سرور خود استفاده کنند، معمولا به سراغ این گروه از برنامهها میآیند.
سرور مجازی ویندوز
کلیک کنیدآشنایی با برندهای معتبر سرور در بازار ایران
کمپانیهای بسیاری در سراسر دنیا اقدام به تولید سرورهای مختلف کردهاند اما باید در نظر گرفت که تنها چند برند معروف هستند که با ارائه پشتیبانی مناسب و همینطور معرفی محصولات جدید به صورت سالانه، در این صنعت موفقتر سایرین عمل کردهاند. معمولا در ایران نیز این برندهای شناخته شده مورد استفاده قرار میگیرند و شرکتهای هاستینگ نیز لوازم مربوط به کار خود را از معتبرترین کمپانیها خریداری میکنند. در ادامه لیستی از بهترین برندهای سازنده سرور در دنیا را معرفی کردهایم.
· HPE
· Dell
· Lenovo
· HUAWEI
· Inspur
در صورتی که قصد خرید یک سرور جدید را داشته و یا میخواهید که حتما از بهترین سرورهای روز دنیا برای مجازیسازی، پایگاه داده، ذخیرهسازی و اجرای برنامههای کاربردی استفاده کنید، پیشنهاد ما به شما مدلهای زیر از برند HPE است.
1. HPE ProLiant ML350 Gen10
2. HPE ProLiant ML110 Gen10
3. HPE ProLiant DL380 Gen10
4. HPE ProLiant DL360 Gen10
5. HP ProLiant DL380P Gen8
چطور یک سرور مناسب تهیه کنیم؟
در ابتدا باید مدنظر داشته باشید که سرورها قابل ارتقا دادن هستند اما بهتر است از ابتدا فکر پیشرفتهای آینده را کرده و در انتخاب کانفیگ سرور، مشخصات بالاتری را مد نظر قرار دهید. از طرفی باید شناخت خوبی نسبت به فعالیت خود روی سرور داشته باشید تا بلکه انتخاب شما به واقعیت و نیازتان نزدیکتر باشد. توجه به بودجهای که در اختیار دارید نیز بسیار مهم است. این نکته تاثیرگذارترین بخش در هنگام خرید خواهد بود.
کافی است در سایتهای مختلف کمی جستجو کنید تا بهترین برند و مدل سرور را پیدا کرده و یا یک مرکز هاستینگ معتبر پیدا کنید تا به شما خدمات مناسبی ارائه دهند. به گارانتی و خدمات پس از فروش، مانند تیم پشتیبانی، بسیار دقت کنید. در آینده ممکن است دفعات زیادی به کمک نیاز داشته باشید.
نتیجهگیری
هدف از این مقاله این بود که به شکلی کامل و جامع متوجه بشوید که سرور چیست؟ و با انواع سرور آشنا شوید. دنیای سرورها ابعاد بسیار گستردهای داشته و برای درک درست، لازم است تا جنبههای مختلف آن را بررسی کنیم. سرورها در تمامی جنبههای صنایع بزرگ و کوچک به کار رفته و بدون آن نمیتوان از سیستمهای کامپیوتری به نحو احسنت استفاده کرد. در صورت نیاز به خرید یک سرور، کافی است از سازمانهای معتبری مانند آذرآنلاین کمک گرفته تا بهترین گزینه با توجه به شرایط شما پیشنهاد شود.
سوالات متداول
به چه چیزی سرور میگویند؟
سرور یک سیستم کامپیوتری پیشرفته با منابع سختافزاری بسیار وسیع است که منابع، اطلاعات و خدمات خود را در اختیار سایر سیستمها میگذارد.
تفاوت سرور فیزیکی و مجازی در چیست؟
سرورهای مجازی به کمک ماشینهای مجازیساز خلق شده و بخشی از یک سرور فیزیکی به حساب میآیند.
دلیل کارکرد شبانهروزی سرورها چیست؟
بسیاری از کسبوکارها به صورت 24 ساعته فعال بوده و از این رو نیاز دارند تا خدمات دریافتی را به شکل شبانهروزی دریافت کنند و سرورها همیشه روشن بمانند.
چرا به سرورها نیاز داریم؟
سرورها تمامی اطلاعات سراسر اینترنت را داخل خود ذخیره کردهاند و به همین شکل است که میتوانید اطلاعات خود را در این فضا پیدا کنیم. این سادهترین کاری است که سرورها انجام میدهند.