![سرور مجازی چیست؟ [VPS چیست و چه کاربردی دارد؟] سرور مجازی چیست؟ [VPS چیست و چه کاربردی دارد؟]](/wp-content/uploads/2022/02/jpg451-main.webp)
- 1. نحوه عملکرد سرور مجازی
- 2. سرور مجازی رایگان چیست؟
- 3. آشنایی با کاربردهای سرور مجازی
- 4. سرور مجازی ویندوز
- 5. مقایسه سرور مجازی و اختصاصی
- 6. مجازیسازی چیست؟
- 7. انواع مجازی سازها
- 8. مزایای استفاده از سرورهای مجازی
- 9. سوالات متداول
در واقع سرور مجازی، نسخهای از سرور فیزیکی است که در آن از تکنولوژی مجازیسازی یا virtualization بهره برده شده است. به بیان دیگر، در یک سرور مجازی یا virtual private server، تمامی سخت افزارها و هر آن چه که به صورت فیزیکی وجود دارد، دارای یک نسخه مجازی نیز هستند. در واقع به کمک سرور مجازی، میتوان به جای آن که از سخت افزارهای گوناگون و مستقل از یکدیگر برای هر سرور استفاده کرد، از یک سختافزار پیشرفته و قدرتمند، برای تبدیل شدن به چند سرور بهره برد.
از این رو با خرید vps یا همان سرور مجازی، میتوانید منابع بیشتر و قدرتمندتری را در اختیار داشته باشید. شما شانس این را دارید تا منابع اختصاصی خودتان، مانند cpu، ram و یا پهنای باند مورد نیازتان را داشته باشید. پس دیگر خبری از کاهش سرعت، بروز اختلال و یا کمبود منابع با خرید سرور مجازی وجود نخواهد داشت.
نحوه عملکرد سرور مجازی
نحوه عملکرد سرور مجازی، شبیه به سرور فیزیکی است. در واقع نحوه عملکرد یک سرور مجازی را میتوان به یک آپارتمان تشبیه کرد. درون این آپارتمان، واحدهای مسکونی مختلفی وجود دارند. با این حال، هر کدام از این واحدها دارای منابع اختصاصی و جداگانهای از یک دیگر هستند. در سرور مجازی نیز، کاربران از یک سرور استفاده میکنند، اما در واقع از یکدیگر جدا هستند. به بیان دیگر، شما به نوعی از یک سرور اختصاصی استفاده میکنید، اما همچنان هزینههای یک سرور اشتراکی را پرداخت خواهید کرد. در واقع همین امر منجر شده تا کاربردهای سرور مجازی برای کسب و کارها طیف وسیعی را شامل شود و افراد زیادی خواهان خرید vps باشند.
سرور مجازی رایگان چیست؟
شاید شما هم پیش از این، شنیده باشید که امکان دریافت سرور مجازی رایگان وجود دارد؟ اما آیا این گفته صحت دارد؟ در پاسخ باید گفت که هم بله و هم خیر. در واقع منظور از سرور مجازی رایگان، سرورهایی هستند که دارای مدت زمان معینی بوده و شما تنها در این بازه زمانی میتوانید از خدمات یک سرور VPS به صورت رایگان بهرهمند شوید. امروزه شرکتهای بسیار مختلفی با ارائه سرور مجازی رایگان، به شما امکان تست این سرور را به مدت معین و کوتاه را میدهند.
اما باید بدانید که با پایان یافتن این دوره، شما موظف به خرید VPS خواهید بود. از سوی دیگر، سرورهای مجازی رایگان دارای محدودیتهای مختلفی هستند که میتوانند دست و پا گیر باشند. برای مثال، ممکن است شما بخواهید بعد از مدتی، دست به تغییر پسورد سرور خود بزنید. این در حالی است که امکان تغییر پسورد سرور مجازی برای شما وجود نخواهد داشت. به همین دلیل، پیشنهاد میکنیم که زیاد به سرور مجازی رایگان دل نبسته و بیشتر به دنبال خرید VPS از شرکتها و موسسههای معتبر باشید.
آشنایی با کاربردهای سرور مجازی
تا بدین جا اشاره شد که یک سرور مجازی یا یکی از ماشینهای مجازی که روی یک کامپیوتر کار میکند، (one of many virtual machines running on a single computer) کاربردهای بسیار زیادی دارند. امروزه شرکتهای مختلفی از کاربردهای متنوع و گوناگون این مدل از سرورها استفاده میکنند و میتوانند به سادگی به اهداف مورد نظر خود دست پیدا کنند. اما پیش از این که دست به خرید سرور VPS بزنید، لازم است تا طیف گسترده کاربردهای این مدل از سرورها آشنا شوید. اجازه دهید تا در ادامه به صورت کامل در خصوص کاربردهای سرور مجازی صحبت کنیم:
- سرورهای مجازی، گزینهای بسیار عالی برای وب سایتهایی هستند که در طول روز، تعداد بازدید بسیار بالایی دارند. وجود منابع پیشرفتهتر و بهتر، موجب شده تا سایتهای فروشگاهی، اشتراکگذاری فیلم و فایلهایی با حجم بالا و… به کمک سرور مجازی به ترافیک ماهیانه و فضای ذخیرهسازی بالا دست پیدا کنند.
- به کمک ایمیل سرور، میتوانید بدون محدودیت، ایمیلهای مختلفی را برای کاربران و مشتریان خود ارسال کنید.
- با خرید VPS میتوانید هر نوع اپلیکیشن به خصوصی را بدون کوچکترین مشکل بر روی سرور خود نصب کنید.
- سرور مجازی میتواند برای استفاده از برنامههای کابردی شرکتهایی که دارای شعبههای مختلف با فاصله جغرافیایی زیادی هستند، گزینهای مناسب تلقی شود.
- برنامه نویسان و توسعه دهندگان برای ساخت و توسعه اپلیکیشنها و برنامههای کاربردی خود میتوانند از سرورهای مجازی استفاده کنند.
- امنیت یکی از مهمترین بحثهای موجود در سرورهای مجازی است. این در حالی است که اگر کمی با روشهای افزایش امنیت سرور آشنایی داشته باشید، میتوانید به سادگی از اطلاعات و دادههای حساس موجود روی سرور مجازی خود، محافظت کنید.
سرور مجازی ویندوز
از جمله کاربردیترین نوع سرورهای مجازی، سرور ویندوز Microsoft Windows است. شما به کمک سیستم عامل ویندوز (family of computer operating systems developed by Microsoft) نصب شده روی سرور، میتوانید به سادهترین شکل ممکن به تمامی منابع مورد نیاز خود دسترسی داشته و مسیر انجام اهداف خود را سادهتر کنید. از آن جایی که همه کاربران با محیط و فضای مایکروسافت ویندوز آشنایی دارند و همچنین رابط گرافیکی این فضا برای آنها آشناتر است چرا که ویندوز خانوادهای از سیستمهای عامل برای رایانههای شخصی، سرورها، تلفنهای همراه هوشمند و دستگاههای مجتمع است، به همین علت خرید سرور VPS ویندوز، محبوبیت بسیار زیادی را پیدا کرده است.
از سرور مجازی ویندوز میتوان برای پشتیبانی کردن از وب سایتهایی که دارای زبان برنامهنویسی Asp. net هستند استفاده کرد و تمامی اپلیکیشنها و برنامههای مورد نیاز را روی آن نصب کرد. پس اگر به دنبال سادهسازی و هموارسازی مراحل کار با سرور هستید، خرید سرور مجازی ویندوز، گزینهای بسیار مناسب برای شما خواهد بود.
خرید vps با ip ثابت
برای دسته دیگری از افراد، خرید vps باید فاکتورهای دیگری نیز داشته باشد. برای مثال سرورهای مجازی که در خارج از کشور قرار گرفته اند، باید یک ip ثابت (نشانی آیپی) داشته باشند. در این صورت اگر ip شما یا همان عددی که برای شناسایی یک رابط شبکه در محیط اینترنت استفاده میشود ثابت نباشد، مشکلاتی در زمان ورود به وب سایتهای خارجی، به خصوص وب سایتهای ترید و جا به جایی ارز، برای شما به وجود خواهد آمد. راه حل این مشکل، خرید vps با ip ثابت است. شما علاوه بر دریافت یکvps از کشورهای خارجی، IP address ثابتی نیز دریافت کرده که مورد تایید کشورهای خارجی خواهد بود. بدین صورت با نهایت سرعت و بدون نگرانی از مسدود شدن و یا بسته شدن آ پی (numerical label used to identify a network interface in an IP network)، میتوانید فعالیتهای برون مرزی خود را انجام دهید.
مقایسه سرور مجازی و اختصاصی
سرور مجازی اختصاصی، این اطمینان را به شما میدهند تا تمامی منابع به صورت کاملا اختصاصی، تنها و تنها در اختیار شما قرار بگیرد. بدین صورت میتوانید مطمئن باشید که هیچ کسی در این منابع با شما شریک نخواهد بود. از آن جایی که شما تنها کسی هستید که از سرور مجازی اختصاصی استفاده میکنید، پس میتوانید از یک سرعت بسیار بالا برخوردار بوده و همچنین دیگر نگران به خطر افتادن اطلاعات و امنیت سرور خود نشوید.
اما از طرف دیگر، هزینههای نگهداری از سرور مجازی اختصاصی، بسیار بیشتر خواهد بود. دقیقا در همین نقاط است که متوجه میشوید تفاوت سرور مجازی و اختصاصی چیست؟ در سرور مجازی شما منابع سرور را با افراد دیگری شریک خواهید شد. درست که هیچ کس به منابع شما دسترسی ندارد، اما نمیتوانید از تمامی منابع موجود به تنهایی استفاده کنید. همین امر موجب کاهش نسبی سرعت و افزایش آسیبپذیری خواهد شد. با این وجود، هزینههای سرور مجازی، بسیار مقرون به صرفهتر از سرورهای اختصاصی خواهند بود.
پس اگر، تازه کار خود را شروع کردهاید و ترافیک بالایی ندارید، بهتر است تا دست به خرید سرور vps یا مجازی بزنید. اما آن دسته از وب سایتهایی که دارای ورودی و ترافیک سنگینی هستند و نیاز به منابع بیشتری دارند، میتوانند از سرور اختصاصی استفاده کنند.
مجازیسازی چیست؟
مجازیسازی سرور، فرآیند تقسیم یک سرور فیزیکی به چندین سرور مجازی منحصر به فرد و جدا شده با استفاده از یک نرمافزار است که در آن هر سرور مجازی میتواند سیستم عاملهای خود را به طور مستقل اجرا کند. با توجه به محدودیتهایی از قبیل هزینه سختافزار و فضای مورد نیاز، اختصاص یک سرور کامل به هر کاربر، واقع گرایانه نیست و با کمک فناوریهای مجازیسازی (computing technique for setting up virtual versions of operating systems or computer resources)، میتوان یک سرور را به چندین سرور مجازی تبدیل کرد. این نوآوری برای مراکز داده یک انقلاب به شمار می آید، زیرا نرم افزار مجازیساز به مدیران این امکان را میدهد تا اساساً محیطهای محاسباتی موجود خود را چند برابر کنند.
مزایای مجازیسازی
- کاهش هزینههای سختافزار
- استقرار سریعتر
- صرفه جویی در فضا
- کاهش هزینههای انرژی
- قابلیت بازیابی ساده
- افزایش ظرفیت شبکه و انعطافپذیری بیشتر آن
- جلوگیری از پراکندگی سرور
- ایجاد امنیت بیشتر سیستمها
معایب مجازیسازی
- هزینه اضافی جهت تعویض زیرساختها
- عدم توانایی استفاده از برخی از برنامهها در محیط مجازی
- افزایش ریسک سختافزاری
- نیاز به تخصص و مهارت بیشتر
انواع مجازی سازها
در حالت کلی مجازیسازی (virtualization) به دو روش انجام میگیرد:
نوع اول
این روش در واقع از سیستم عامل مخصوص مجازیسازی در سرور فیزیکی استفاده میشود و منابع اصلی مثل رم، پردازنده و دیسک در اختیار سیستم میزبان بوده و میتواند منابع بین سیستم عاملهایی که به عنوان مهمان نصب میشوند را مدیریت نماید. در این نوع مجازیسازی به سیستم عامل میزبان که وظیفه کنترل و تقسیم I/O و منابع اصلی سرور بین سیستم عاملها را دارد، هایپروایزر (hypervisor) گویند. یک hypervisor میزبان را قادر میسازد تا چندین ماشین مجازی را به طور مستقل از یکدیگر به کار گیرد و منابع انتزاعی را در بین این VMها به اشتراک بگذارد. مجازی سازی با یک hypervisor کارایی یک مرکز داده را در مقایسه با میزبانی فیزیکی افزایش میدهد.
ماشینهای مجازی نوع اول خود به دو دسته تقسیم میشوند:
- هایپروایزرهایی که در آنها منابع بین سیستم عاملهای کاربران به صورت اشتراکی قرار میگیرد مانند: OpenVZ
- هایپر ویزورهایی که به هر سیستم عامل کاربر مصرفکننده مقدار مشخص شده منابع سختافزاری را واگذار میکنند و درصورت پرشدن منابع برای هر کاربر، کاربر دیگری دچار مشکل نمیگردد. این نوع مجازی سازی در اجاره سرورهای مجازی VPS - VDS برای اجاره کننده بسیار اهمیت دارد؛ زیرا مطمئن خواهد بود مقدار حافظه یا پردازنده مورد نظر کاملا اختصاصی است. از جمله هایپر ویزورهایی که از این دسته هستند میتوان به vmWare ESXi ، Ms HyperV و Cytrix Xen اشاره کرد.
نوع دوم
در این نوع از مجازیسازی از یک نرمافزار که نصب بسیار سادهای دارد و بهراحتی در سیستم عامل ما نصب میگردد استفاده میشود و امکان ایجاد ماشین مجازی یا سیستم عامل دیگری در لپ تاپ و محیط کاری را به ما می دهد. از جمله معروفترین نمونههای این نوع می توان به VMWare Workstation و Virtualbox اشاره نمود. امروزه در زمینه ی مجازی سازی نرم افزارهای بسیاری تولید شدهاند اما ما قصد داریم به بررسی مهمترین و پرکاربردترین آنها بپردازیم.
VMware vSphere شامل ESXi hypervisor و نرمافزار مدیریت vCenter برای ارائه مجموعهای از محصولات مجازیسازی، مانند vSphere Client، کیت توسعه نرمافزار vSphere ،Storage vMotion، زمانبندی منابع توزیع شده و تحمل خطا است. VMware vSphere برای مراکز داده سازمانی طراحی شده است اما استفاده از این مجازی ساز برای افراد تازهکار و یا سطح کاری پایینتر ممکن است توجیه اقتصادی نداشته و مقرون به صرفه نباشد. اگر دوست دارید با این ماشین مجازی ساز بیشتر آشنا شوید "مطلب VMware چیست؟" را مطالعه کنید.
Microsoft Hyper-V
Hyper-V بر روی سیستم عاملهای ویندوز اجرا میگردد و کاربران را قادر میسازد تا چندین سیستم عامل را در داخل یک ماشین مجازی اجرا کنند. مدیران و توسعه دهندگان اغلب از Hyper-V برای ایجاد محیطهای آزمایشی برای اجرای نرم افزار بر روی چندین سیستم عامل با ایجاد VM برای هر تست استفاده میکنند.
KVM Hypervisor
KVM یک مجازی ساز منبع باز است که برای توزیعهای لینوکس ساخته شده است. Hypervisor KVM کاربران را قادر میسازد تا یک هسته لینوکس را به یک hypervisor تبدیل کنند و دسترسی مستقیم به سختافزار همراه با هر ماشین مجازی که توسط hypervisor میزبانی میشود را داراست. در این مجازی ساز تمام منابع به کاربر اختصاص داده شده و امکان overselling وجود ندارد.
Oracle VM VirtualBox
Oracle VM VirtualBox یک hypervisor میزبان منبع باز است که برای پشتیبانی از VMهای مهمان بر روی سیستم عامل میزبان اجرا میشود. VirtualBox از انواع سیستم عاملهای میزبان مانند ویندوز، لینوکس، مک او اس، اپل و Oracle Solaris پشتیبانی میکند و امکاناتی از قبیل multigeneration branched snapshots, Guest Additions, guest multiprocessing, ACPI support, and Preboot Execution Environment network boot را ارائه میدهد.
OpenVZ
این مجازی ساز مختص لینوکس است. OpenVZ ها چندین محفظه ایمن و جدا شده (که به آن VE یا VPS میگویند) روی یک سرور فیزیکی واحد ایجاد میکنند و استفاده بهتر از سرور را ممکن میسازند و از تضاد برنامهها اطمینان حاصل میکند. هر بخش دقیقاً مانند یک سرور مستقل عمل مینماید و میتوان آن را بهطور مستقل مجددا راهاندازی کرد. با استفاده از این مجازیساز، شما دسترسی کامل root داشته و امکان آپدیت بدون نیاز به Reboot کردن سیستم عامل را خواهید داشت. از مزایای استفاده از این مجازی ساز میتوان به تنظیمات شبکه و دیسک بسیار ساده و امکان دسترسی به اکثر ماژول های فایروال iptables لینوکس اشاره نمود.
مزایای استفاده از سرورهای مجازی
- هزینه بسیار پایینتر نسبت به سرور اختصاصی: هزینهای که جهت خرید سرویسهای سرور مجازی در نظر گرفته میشود به مراتب کمتر از سرورهای اختصاصی بوده و بسیار مقرون به صرفه هستند.
- قابلیت ارتقا منابع در هر زمان با حفظ اطلاعات و آی پی: کاربران در هر مقطع زمانی میتوانند سرویس خود را به پلن های بالاتر ارتقا دهند و در عین حال آی پی و اطلاعات خود را حفظ کنند.
- دسترسی Root با Administrator به سیستم عامل: کاربران در سرویسهای "سرور مجازی ویندوز" دسترسی Administrator دارند و میتوانند کلیه سرویسهای دلخواه خود (سرویسهای وب سروری) را در داخل سرور راهاندازی نمایند.
- سرعت مناسب نسبت به منابع: کاربران میتوانند در این سرویس نسبت به منابعی که انتخاب میکنند، تغییرات قابل توجهی در پردازش و میزان بارگذاری مشاهده نمایند.
- قابلیت گرفتن Snapshot: کاربران میتوانند از قابلیت گرفتن یک عکس از محتویات و تنظیمات ماشین مجازی یا به عبارت دیگر گرفتن یک بکآپ از ماشین مجازی در این سرویسها استفاده نمایند.
- ارائه آی پی ثابت: کاربران در این سرویسها آی پی ثابت خواهند داشت و تا زمانی که تمدید سرویس خود را به موقع انجام دهند، آی پی آنها تغییری نخواهد کرد.
- سرعت راهاندازی بالا: این سرویسها در کمترین زمان ممکن راهاندازی و تحویل داده میشوند.
- قابلیت نصب سیستم عامل دلخواه: کاربران میتوانند سیستم عامل دلخواه خود را بسته به نیاز خود، بر روی این سرورها نصب و راهاندازی نمایند.
- عملکرد کاملا مشابه سرور اختصاصی: کاربران در این سرورها، با اینکه سرور کامل فیزیکی ندارند، اما منابع اختصاصی برای سایت خود دریافت میکنند.
- امکان ارائه کنترل پنل در صورت نیاز: قابلیت داشتن کنترل پنل بر روی این سرورها یکدیگر از مزایای آنها است. درصورتیکه کاربری نیاز به کنترل پنل داشته باشد میتواند از این قابلیت استفاده نماید.
سوالات متداول
۱. تفاوت vpn و vps چیست؟
منظور از vpn، یک شبکه از چندین و چند سرور است که میتوان از آن برای ایجاد یک اتصال اینترنتی و ناشناس استفاده کرد. در حالی که vps یک سرور مجازی بوده که امکان بهره مندی از منابع مختلف را برای شما فراهم میکند.
۲. با سرور مجازی چیکار میشود کرد؟
شما میتوانید از سرور مجازی برای راه اندازی انواع وب سایتها استفاده کنید، برنامههای کاربردی را به اشتراک گذاشته و به سادهترین شکل ممکن از هر کجا و در هر زمان به سرور خود دسترسی داشته باشید.
۳. چه سیستم عاملهایی در سرور مجازی قابل ارائه هستند؟
سیستم عامل ویندوز و لینوکس، دو نوع از بهترین سیستم عاملهایی هستند که در سرور مجازی قابلیت استفاده را دارند.
۴. معنی vps چیست؟
Vps مخفف عبارت virtual private server به معنای سرور خصوصی مجازی است. این مدل از سرورها، قابلیتهای سرورهای خصوصی و اختصاصی را به صورت مجازی در اختیار کاربران قرار میدهند.
نظرات کاربران