قدم اول در ایجاد یک وبسایت، انتخاب نام دامنه میباشد. ولی هر زمان امکان ایجاد یک زیر دامنه وجود دارد. زیردامنه، مانند یک قسمت از دامنه اصلی میباشد و برای اهداف مختلف از جمله ایجاد یک بخش جدید برای وبسایت، ایجاد یک سایت فرعی برای یک برند یا محصول خاص و یا تقسیم محتوای سایت به بخشهای مختلف میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. به عبارت دیگر؛ زیردامنه به عنوان خواهر یا برادر کوچکتر دامنه اصلی عمل میکند.
ساب دامین (Subdomain) چیست؟
ساب دامین (DNS domains that are part of others) که به آن زیردامنه هم میگویند، قسمت کوچکی از یک دامنه اصلی میباشد که با استفاده از یک نقطه از دامنه اصلی جدا میگردد. ساب دامین، به شما این امکان را میدهد که قسمتی از سایت خود را بدون اینکه ماهیت آن تغییر نماید گسترش دهید. به عنوان مثال، ساب دامین blog.example.com بخش وبلاگ وبسایت example.com میباشد.
مزایای استفاده از ساب دامین
ساب دامینها یا زیردامنهها، ابزارهای قدرتمندی میباشند که شما با استفاده از آنها میتوانید بخشهای مختلف سایت خود را با نامهای دلخواه سازماندهی کنید. بهطورکلی، شما قادر هستید که با استفاده از زیردامنههایی مانند blog.example.com و یا shop.example.com، قسمتهای مختلف سایت خود را با یک ساختار مناسب و دلخواه به مخاطبان بیشتری معرفی نمایید؛ بنابراین، با این کار کاربران بهراحتی میتوانند محتوای موردنظر خود را در سایت شما پیدا کرده و تجربه کاربری بهتری را به دست آورند.
ساب دامینها، میتوانند با عملکرد خود باعث بهبود سئو سایت شما شوند. حتی، به کمک ساب دامینها، شما قادر هستید که برای هر بخش از سایت خود یک URL اختصاصی در نظر بگیرید. این موضوع به موتورهای جستجو کمک نموده تا محتوای هر بخش از سایت شما را بهتر درک نمایند و آن را در نتایج جستجو به نمایش بگذارند.
از ساب دامین ها یا زیردامنه ها، میتوان برای ایجاد وبسایتهای فرعی مرتبط با وبسایت اصلی استفاده کرد که میتواند به تقویت برند کمک نماید. به عنوان مثال، یک وبسایت خبری ممکن است از یک زیر دامنه برای هر یک از بخشهای مختلف خود مانند ورزش، تجارت و سرگرمی استفاده کند. زیر دامنهها میتوانند برای جداسازی بخشهای مختلف یک وبسایت از یکدیگر مورد استفاده قرار بگیرند. این میتواند به بهبود امنیت وبسایت کمک نماید، زیرا هکری که به یک زیر دامنه دسترسی پیدا میکند لزوما نمیتواند به زیر دامنههای دیگر دسترسی پیدا نماید.
Domain یا دامنه چیست؟ آشنایی با انواع نام دامنه
کاربرد ساب دامین چیست؟
ساب دامینها دارای کاربردهای زیادی میباشند، شما با استفاده از ساب دامینها یا زیر دامنهها میتوانید سایت خود را بهراحتی سازماندهی نمایید، برندتان را تقویت کنید یا رتبه سئو سایتتان را افزایش بدهید. مهمترین کاربردهای ساب دامینها را در ادامه بررسی میکنیم:
-
برای سازماندهی کردن محتوا به کمک ساب دامینها: با استفاده از ساب دامینها میتوانید محتوای سایت خود را سازماندهی نمایید؛ به عبارت دیگر، ساب دامینها به شما این امکان را میدهند که محتوای وبسایت خود را به قسمتهای مختلف تقسیم نموده و برای هر قسمت یک آدرس اختصاصی در نظر بگیرید. با این کار، بازدید کنندگان سایت شما میتوانند به اطلاعات موردنظر خود دسترسی پیدا کنند.
-
تقویت برند با استفاده از ساب دامین ها: یکی دیگر از کاربردهای ساب دامین ها، تقویت برند میباشد؛ مثلا اگر شما یک وبسایت فروشگاهی داشته باشید، با استفاده از ایجاد یک ساب دامین برای یک فروشگاه آنلاین، میتوانید برند خود را به افراد بیشتری معرفی نمایید.
-
بهبود SEO با استفاده از زیر دامنهها: زیردامنهها مانند دستیارانی میباشند که به دامنه اصلی کمک نموده تا در نتایج موتورهای جستجو رتبه بهتری بگیرند. به عنوان مثال، یک وبسایت خبری قادر به استفاده از ساب دامین برای ایجاد یک بخش جدید برای اخبار ورزشی میباشد. شما با ایجاد این بخش، به وبسایت کمک میکنید تا برای کلمات کلیدی مرتبط با اخبار ورزشی رتبه بهتری کسب نماید.
-
بهبود امنیت سایت با استفاده از زیر دامنهها: زیردامنهها قادر هستند با جداسازی بخشهای مختلف یک وبسایت، امنیت آن را افزایش دهند. به عنوان مثال، شما یک وبسایت آموزش آنلاین دارید. در این جا شما میتوانید با استفاده از ساب دامین، یک بخش جدید برای آزمونهای آنلاین ایجاد نمایید. در صورتی که یک هکر به این بخش نفوذ پیدا کند، امکان دسترسی به بخشهای دیگر وبسایت شما را ندارد.
تاثیر ساب دامین بر سئو و بهینهسازی سایت
در رابطه با تاثیر ساب دامین ها بر بهینه سازی سایت، بهتر است در نظر داشته باشید که گوگل، ساب دامینها را به عنوان یک بخشی از دامنه اصلی قرار میدهد. به همین دلیل، رباتهای خزنده گوگل قادر هستند صفحات موجود در زیردامنهها را مانند صفحات ساب دایرکتوری پیدا نموده و فهرستبندی نمایند.
بهطورکلی، تاثیر ساب دامین بر بهینه سازی سئو سایت را به دو دسته اصلی زیر تقسیم میکنیم:
-
افزایش تجربه کاربری: بهطورکلی، ساب دامینها یا زیردامنه ها، به شما این امکان را میدهند که محتوای اصلی سایت خود را از میان انبوهی از مطالب جدا نموده و جستجوی آسانتر و سریعتری داشته باشید. این موضوع باعث میگردد که تجربهی کاربری، کاربران افزایش یافته و زمان بیشتری را در سایت شما باشند. به همین دلیل گوگل با استقبال از این موضوع، سایت شما را در رتبههای بالاتر نشان میدهد.
-
تمرکز بر کلمات کلیدی مختلف: ساب دامینها، به شما این امکان را میدهند؛ بدون اینکه بر هدف اصلی وبسایت خود تاثیرگذار باشید، بر روی کلمات کلیدی مختلف تمرکز نمایید.
دلایل ایجاد ساب فولدر به جای ساب دامین
استفاده از ساب دامین ها یا زیردامنهها در سایتهای بزرگ دلایل متفاوتی داشته ولی استفاده کردن از آنها در بسیاری از سایتهای کوچکتر، اغلب بدون دلیل و استراتژی انجام میگردد. در ادامه مهمترین دلایلی که میتواند باعث شود یک مدیر سایت تصمیم به ساخت ساب فولدر به جای ساب دامین بگیرد را بررسی میکنیم:
ایجاد ساختار متفاوتی از سایت
ساب دامین ها، این قابلیت را دارند که یک مدیر بتواند یک ساختار متفاوتی نسبت به سایت اصلی را ایجاد کند. به طور مثال، در صورتی که شما قصد داشته باشید قسمتی از سایت خود را با تم رنگی قرمز و قسمت دیگر را با تم رنگی زرد به نمایش بگذارید، در ساب فولدر شما نیاز به برنامهنویسیهای سنگین داشته ولی در روی ساب دامین به راحتی و بدون دردسر میتوانید یک ساختار متفاوت از سایت اصلی خود را ایجاد نمایید.
استفاده از سیستم مدیریت محتوای متفاوت
بسیاری از وبسایتهای بزرگ به دلایل مختلف، با استفاده از کدهای برنامه نویسی و همچنین به صورت کاملا اختصاصی طراحی شدهاند. به طور مثال، اگر یک شرکت بخواهد محصولات خود را به فروش برساند و یا اطلاعات مخاطبان خود را دریافت کند به قابلیتهای زیادی نیاز دارد؛ بنابراین ناچار است توسط برنامه نویسان یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی راهاندازی نماید. ولی اگر مدیر سایت قصد داشته باشد یک وبلاگ قدرتمند در سایت خود داشته باشد و برای راهاندازی آن از برنامه نویسان استفاده نکند، میتواند به راحتی بر روی یک ساب دامین یا زیردامنه و همچنین با کمک گرفتن از سیستم مدیریت محتوای آماده، یک وبلاگ طراحی و راهاندازی نماید.
کاهش استفاده از منابع هاست
یکی از مهمترین مزایای ساب دامین ها، این میباشد که ساب دامین ها قابلیت این را دارند که آنها را به تعداد نامحدود و بر روی هاست های دیگر به غیر از هاست اصلی سایت خود راهاندازی نمایید. این موضوع باعث شده است که وبسایتهایی که میخواهند یک بخش جدید در سایت خود راهاندازی کنند؛ ولی ترس از کمبود منابع دارند، میتوانند آن بخش را بر روی یک ساب دامین و یا هاست دیگر ایجاد نمایند. به طور مثال، وبسایتهایی که قصد دارند نسخههایی از زبانهای متفاوت را در سایت خود داشته باشند، میتوانند آنها را در روی زیر دامنهها فعال کنند.
انجام فعالیتهای تستی
قبل از اینکه بخواهید یک قابلیت جدید به سایت خود اضافه کنید بهتر است زیر دامنههای آن را تست نمایید. بسیاری از فروشگاههای بزرگ این کار را انجام میدهند. به این ترتیب، بدون اینکه به بخشهای اصلی سایت آسیبی وارد کنند یا ضرر بزنند؛ فعالیت تست را انجام میدهند و در صورتی که مشکلی نبود میتوانند به راحتی آن را به یک ساب فولدر منتقل نمایند.
ایجاد نسخه موبایل
زمانی که با گوشی همراه و یا تبلت وارد یک سایت میشوید و آدرسی مانند m.example.com را مشاهده میکنید به این دلیل است که بسیاری از وبسایتهای سطح وب، نسخه موبایل را به صورت یک سایت روی زیردامنه در دید مخاطبان قرار میدهند.
ساخت ابزار و یا بخشی با استفاده از فعالیتهای سنگین
زمانی که شما قصد دارید یک ابزار جدید بر روی سایت خود اضافه کنید و یا بخشی را راهاندازی نمایید که دارای حجم سنگینی است، میتوانید از ساب دامین ها یا زیردامنه ها استفاده کنید. به این دلیل گزینهی ساب دامین انتخاب خوبی است که در صورت ایجاد بخش جدید روی ساب دامین، برای ویرایش و کد نویسی آن مشکلات کمتری خواهید داشت.
ایجاد یک حساب کاربری شخصی
بسیاری از وبسایتها، دارای محتواهایی هستند که توسط کاربران ایجاد میشود. همچنین، این حسابها به جای دادن یک حساب و وبلاگ روی ساب فولدر به هر کاربر، حساب کاربران را به ساب دامین منتقل نموده تا بتوانند با استفاده از آن، یک ساختار متفاوتتری از سایت اصلی ایجاد کند؛ و همچنین محتواهای مربوط به کاربران را به صورت جداگانه منتشر نمایند. در بعضی از فروشگاهها این موضوع به وضوح دیده میشود. مخصوصا وبسایتهایی که به کاربران خود این امکان را میدهند که یک فروشگاه اینترنتی بر روی ساب دامین های دامنهی اصلی داشته باشند.
در چه مواردی باید از زیر دامنهها استفاده کنیم؟
بهطورکلی، بهتر است بدانید هر موقع که لازم باشد قسمتی از وبسایت، بدون ارتباط با بخشهای دیگر و به صورت جداگانه فعالیت نماید، به ساب دامین نیاز است. به بیان سادهتر، هر کدام از بخشها که نیاز به فعالیت جداگانه از URL داشته باشد و ایندکس گردد، باید به ساب دامین انتقال یابد. در دنیای وبسایت، ساب دامین ها یا زیردامنهها مانند یک آپارتمانهایی در یک ساختمان چند طبقه میباشد؛ که هر آپارتمان، فضای مخصوص به خود را داشته و مستقل است.
ساب دامینها هم مانند آپارتمانها، بخشهای مجزا از یک وبسایت میباشند که هر کدام عملکرد مخصوص به خود را دارا هستند. برای فهم بهتر، فرض کنید که شما در آپارتمان یک ساختمان چند طبقه ساکن هستید و میخواهید یک مهمانی برگزار نمایید، پس باید به مهمانان خود آدرس دقیقتری دهید؛ بنابراین، این آدرس دقیق، یک ساب دامین میباشد که برای آپارتمان شما است. بهطورکلی، ساب دامین ها در موارد زیر دارای بیشترین کاربرد هستند:
-
ایجاد فروشگاههای آنلاین: یکی از کاربردهای ساب دامین، استفاده از آن برای ایجاد یک فروشگاه آنلاین مستقل میباشد. اطلاعات مربوط به پرداخت و سایر اطلاعات حساس در یک دامنه جداگانه ذخیره میگردد و در این صورت، زمانی که مشکلی رخ دهد، آسیب کمتری به کسبوکار شما وارد خواهد شد.
-
ایجاد وبلاگ: در صورتی که موضوعات و کلمات کلیدی وبلاگ شما با سایر بخشهای سایت مرتبط نباشد، استفاده از یک ساب دامین، به شما کمک میکند که بازدیدکنندگان خود را با محتوای متفاوت و مرتبط با علایقشان درگیر نمایید.
-
ایجاد وبسایت شخصی برای کاربران خود: ساب دامینها و زیردامنه ها، مهمترین ابزار برای ایجاد وبسایتهای شخصی میباشند. انواع وبسایتهای ساخت سایت از جمله WordPress.com و Blogger.com به کاربران خود این امکان را داده تا با ایجاد یک حساب کاربری رایگان، یک ساب دامین اختصاصی با نام خود دریافت نمایند. این موضوع، باعث میشود تا کاربران بتوانند یک حضور آنلاین شخصی و حرفهای را بدون اینکه هزینهای پرداخت کنند تجربه نمایند.
-
ایجاد سایتهای موبایل و منطقهای: یکی دیگر از کاربردهای ساب دامین ها، ایجاد نسخه موبایل برای وبسایتها میباشد. به طور مثال، شما میتوانید یک ساب دامین با آدرس m.yoursite.com ایجاد نمایید. این ساب دامین به کاربران موبایلی این امکان را میدهد تا به نسخه موبایل محور سایت شما دسترسی یابند.
-
ایجاد سایت لوکال: از کاربردهای متنوع دیگر ساب دامین ها، ایجاد سایت لوکال میباشد. به عنوان مثال، با ایجاد کردن یک ساب دامین به آدرس uk.yoursite.com، شما میتوانید یک سایت محلی برای مخاطبان خود ایجاد نمایید. این موضوع باعث میشود تا محتوای مناسب برای هر مخاطب ارائه داده و تجربه کاربری بهتری برای آنها فراهم نمایید.
-
ایجاد زیر بخش برای وبسایتها: شما میتوانید با استفاده از ساب دامین ها، محتوای وبسایت خود را به بخشهای مختلف، تقسیم کنید. به عنوان مثال، یک وبسایت خبری قادر است از ساب دامینهای ورزش، کسبوکار و سرگرمی برای ایجاد بخشهای جداگانه برای هر یک از این موضوعات استفاده نماید. این کار به کاربران کمک کرده تا به سرعت و راحت، بتوانند محتوای موردنظر خود را پیدا نمایند. یکی از شناختهشدهترین مثالها از کاربرد ساب دامین ها در وب فارسی، مجلهی دیجی کالا است که به صورت مستقل و در روی زیردامنهها شروع به فعالیت نموده است.
تعداد مجاز ساخت زیر دامنه برای وبسایت
در پاسخ به این سوال که برای یک وبسایت چه تعداد میتوانیم زیردامنه داشته باشیم؟ باید بگوییم، شما میتوانید برای یک سایت بینهایت زیردامنه ایجاد نمایید؛ اما بهتر است بدانید این کار را باید زمانی انجام دهید که واقعا به آن نیاز داشته باشید؛ مثلا زمانی که شما یک پنل کاربری،CRM یا بخش پشتیبانی برای سایت خود ایجاد مینمایید بنابراین دیگر از سیستمهایی مانند پلاگین میهن پنل استفاده نکنید. این موضوع حتی ارتباطی با بخش کاربری اصلی سایت شما ندارد.
برای مثال شما میتوانید برای سایت میهن وردپرس، یک صفحهای با نام crm.mihanwp.com ایجاد کنید و با استفاده از آن، به مشتریان خاص خود سرویس ارائه دهید و یا با آنها در ارتباط باشید. در این زیر دامنه، یک سیستم مدیریت محتوا و یا یک پنل پشتیبانی مجزا قابل اجرا میباشد. حتی شما میتوانید برای اینکه فایلهای سایت خود را نگهداری کنید؛ یک ساب دامنه ایجاد نمایید؛ مانند: dl.mysite.com
چگونه یک ساب دامین ایجاد کنیم؟
شما به راحتی میتوانید یک زیر دامنه در ثبت کننده دامنه یا حساب میزبانی وردپرس خود ایجاد کنید. در این مثال، ما یک زیر دامنه با استفاده از یکی از شرکتهای میزبانی پیشنهادی خود یعنی Bluehost ایجاد خواهیم کرد، اما این روند در همه سیستم عاملها مشابه است.
1. برای ایجاد یک زیر دامنه باید وارد حساب میزبان وب خود شوید و روی تب Hosting در سمت چپ کلیک کنید.
2. پس از باز شدن سی پنل، باید به قسمت Domains بروید؛ و روی آن کلیک نمایید.
3. در این قسمت، صفحهای باز میشود که دامنهها و زیر دامنههای موجود شما را فهرست میکند. برای ایجاد یک زیر دامنه جدید، باید روی دکمه "create a new domain" کلیک کنید.
4. در صفحه بعد، باید نام کامل زیر دامنه خود را تایپ کنید، مانند «store.startyourwpsite.com» در مثال ما. پس از انجام این کار، مطمئن شوید که روی دکمه "submit" کلیک کردهاید. اگر میخواهید چندین زیر دامنه ایجاد کنید، میتوانید به جای آن روی دکمه «submit and create another» کلیک نمایید؛ تا زیر دامنه شما ایجاد شود.
چرا ساب دامین ایجاد کنیم؟
یکی از مهمترین دلایلی که باعث میشود که شما بخواهید از ساب دامین یا زیر دامنهها استفاده نمایید، تعیین سطح دسترسی است. به طور مثال، اگر شما میخواهید یک دامنهی دیگر از سایت اصلی خود را ایجاد کنید ولی قصد ندارید فایلهای خود را در اختیار برنامه نویس و یا مدیر سایت قرار دهید میتوانید از ساب دامین استفاده کنید.
مثلا، اگر شما در وبسایت خود یک بخش پشتیبانی ایجاد نمودهاید و در این بخش سرویسهای درخواستی مشتریان و پروژهها را قرار دادهاید؛ و همچنین میخواهید جلوی دسترسی توسعه دهندگان به ویرایش فایلهای سایت اصلی را بگیرید؛ در این حالت شما نیاز به یک ساب دامین دارید و یا حتی میتوانید با استفاده از یک هست جداگانه و یک دیتابیس منحصربهفرد، فایلها را بر روی یک سرور به صورت مجزا نگهداری کنید. با این کار، دسترسیهای سایت اصلی بر روی ساب دامین بسته شده و میتوان محدودیتهای موردنیاز را اعمال نمود. همچنین، شما میتوانید برای این کار از دسترسی FTP به یک پوشه خاص استفاده نمایید.
نحوه اتصال Subdomain به هاست دیگر در سی پنل و دایرکت ادمین
نتیجه گیری
همانگونه که در بالا اشاره کردیم، ساب دامین (Subdomain) یک بخش مستقل و جداگانه از دامین اصلی میباشد که به صورت جداگانه و مجزا میتوان به آن دسترسی پیدا کرد. استفاده از سابدامینها به کاربران این امکان را میدهد که بخشهای مختلف وبسایت یا سرویسها را با استفاده از یک دامین اصلی مدیریت نمایند. سابدامینها، معمولا برای سازماندهی و تقسیم بندی محتوا و سرویسها در یک وبسایت استفاده میگردند.
سوالات متداول
آیا برای هر دامنه میتوانیم چندین ساب دامین ایجاد کنیم؟
یک دامنه میتواند تعداد زیادی ساب دامین داشته که هر یک از آنها را میتوان به طور مستقل تنظیم و مدیریت نمود.
آیا ایجاد ساب دامین نیاز به پرداخت هزینه دارد؟
بهطور معمول، برای ایجاد ساب دامین نیازی به پرداخت هزینه نمیباشد. ولی بعضی از شرکتهای ثبت دامنه ممکن است هزینهای برای ایجاد ساب دامین دریافت نمایند.
آیا ساب دامین ها دارای آدرس IP متفاوتی میباشند؟
با توجه به اینکه ساب دامین ها میتوانند از یک آدرس IP متفاوت استفاده کنند، شما میتوانید مشتری خود را به یک آدرس وب کاملا متفاوت و یا اینکه آن را به یک آدرس IP یا دایرکتوری خاص در حساب میزبانی وب خود هدایت نمایید.
آیا سابدامینها به صورت مستقل از یکدیگر عمل مینمایند؟
بله سابدامین ها توانایی این را دارند که به صورت مستقل از یکدیگر عمل نمایند. هر سابدامین میتواند محتوا و سرویسهای خود را مدیریت کرده و دارای میزبانی مجزا باشد؛ اما دقت کنید که تنظیمات امنیتی و مدیریت دامین اصلی میتواند بر روی سابدامینها تاثیر گذاشته و بعضی از این محدودیتها قادر هستند در سطح دامین اصلی قرار بگیرند.
منظور از مشخص کردن نام ساب دامین چیست؟
شما باید ابتدا یک نام ساب دامین را مشخص نمایید که با بخش سایتی که به آن اختصاص داده میشود، مرتبط باشد. از انواع ساب دامین های رایج میتوانیم به وبلاگ، فروشگاه، پشتیبانی، رویدادها و غیره اشاره کنیم. بهطورکلی، بهتر است نامی را انتخاب کنید که آن بخش خاص از سایت شما را توصیف نماید.
آیا ساب دامنه برای یک وبسایت ضروری است؟
برای ایجاد یک وبسایت نیازی به زیردامنه نیست. ولی بااینحال، آنها میتوانند برای سازماندهی محتوای یک وبسایت، تقویت برند آن، بهبود سئو و بهبود امنیت آن مفید باشند.